• امروز : سه شنبه - ۵ اسفند - ۱۴۰۴
  • برابر با : Tuesday - 24 February - 2026
کل اخبار 6708

صدای حوزه امروز

رونق مجالس علمی رمضانی در حوزه نجف با حضور اساتید ایرانی و عراقی تبلیغ و مسائل آن از جمله برگزاری دروس در ماه مبارک رمضان مطالبه بیش از ۱۰۰۰ استاد حوزه علمیه از مسئولان و رؤسای سه قوه؛ از اقتصاد اسلامی تا حکمرانی فضای مجازی آخرین چیزی که ایران پس از آیت‌الله‌ها به آن نیاز دارد، “شاهِ بچه خونگی” است! تبارشناسی بست نشینی آقای جبرائیلی بهتر نبود ابتدا عذرخواهی می‌کردی و بعد مواضع قبلی را تکرار می کردی؟! راهکارهای پیشنهادی جبرائیلی به دولت با چاشنی تخریب دولت سیزدهم! دردودلی از یک مبلغ پرتلاش به بهانه انتشار تصاویر بازارگردی دختر و داماد پزشکیان در قزاقستان آلزایمر در اطلاع‌رسانی سریع و صریح! “مسجد هراسی” و “توبیخ نذری‌دادن” با طعم حمایت از مستأجر! امروز ارتباط با جوانان کم رنگ شده است/ نسلی که وارد حوزه می شود، باید مشاوره های لازم به آن ها داده شود! فیلم کامل مصاحبه صدای حوزه با حجت الاسلام مرتضی آقاحسینی بازگشت نیم‌بند تبریزیان میرزای نائینی و تأسیس عقلانیت دینی در حکمرانی

8
آیت‌الله هادوی تهرانی؛

برخی اقتصاد اسلامی را در زبان قبول دارند ولی به آن عمل نمی کنند!

  • کد خبر : 15199
  • 20 خرداد 1400 - 12:16
برخی اقتصاد اسلامی را در زبان قبول دارند ولی به آن عمل نمی کنند!
برخی با صداقت و صراحت نظرشان را درباره اقتصاد اسلامی می‌گویند هر چند نظر درستی نیست، ولی عده‌ای هستند که چنین صداقت و صراحتی ندارند، بلکه می‌گویند اقتصاد اسلامی داریم ولی در عمل به گونه‌ای دیگر رفتار می‌کنند.

به گزارش صدای حوزه، آیت‌الله مهدی هادوی تهرانی، استاد درس خارج حوزه علمیه قم در درس خارج فقه «مکتب اقتصادی اسلام» به بررسی مبانی مکتب اقتصادی اسلام در مبحث مالکیت پرداخت.

وی با اشاره به این‌که از نظر اقتصاد اسلامی اقتصاد نه دولتی به معنای سوسیالیستی و نه آزاد به معنای سرمایه‌داری است، تصریح کرد: وقتی در عمل می‌بینیم نظرات و تئوری‌ها دیگر به بن بست رسیده و نظر اسلام را می‌پذیرند، این نشان می‌دهد اسلام جلوتر از آن‌ها این مطالب را گفته است.

آیت‌الله هادوی تهرانی بیان داشت: البته منظور ما این نیست که هر آن چه اکنون می‌گویند را اسلام قبلا گفته است، بلکه آن جاهایی که میان نظر اسلام و این نظریات اشتراک وجود دارد، اسلام زودتر از آن‌ها به این نتیجه رسیده است. همچنین مطالب دیگری نیز هست که اسلام گفته ولی این‌ها هنوز به آن نرسیده و نفهمیدند.

استاد درس خارج حوزه علمیه با اشاره به سخنان برخی که مدعی عدم وجود اقتصاد اسلامی هستند، گفت: مثال‌هایی که برخی از افراد در این زمینه می‌زنند نشانگر آن است که چندان با اقتصاد آشنا نیستند.

اقتصاد توصیفی و دستوری

وی ادامه داد: این‌که ما می‌گوییم اسلام اقتصاد دارد منظورمان این نیست که مثلا روش محاسبه نرخ تورم، سود و… را باید از فلان آیه استخراج کرد. اقتصاد توصیفی که کار قرآن و حدیث نیست بلکه آن چیزی که کار قرآن و حدیث است اقتصاد دستوری است. برخی از افراد نیز چون تفاوت میان دانش‌های دستوری و توصیفی را نمی‌دانند مثال‌هایی که می‌زنند نادرست است. بله چنین مثال‌هایی در قرآن و روایات نیست.

آیت‌الله هادوی تهرانی تأکید کرد: مگر اختلاف سوسیالیسم با سرمایه ‌اری سر محاسبه نرخ تورم است؟! اسلام درباره چیزهایی همانند مالکیت، دولت و… که سرمایه‌داری و سوسیالیسم بر سر آن نزاع دارند نظر می‌دهد. در اسلام آن چه محل نزاع و بحث در نظام‌ها و سیستم‌های اقتصاد دنیا است، مطرح شده است.

وی اضافه کرد: این‌که ما بگوییم اسلام اقتصاد ندارد چرا که مثلا درباره بالا و پایین آمدن قیمت‌ها آیه نداریم، مگر محل بحث سرمایه‌داری و سوسیالیسم بالا و پایین آمدن قیمت‌هاست؟ بنابراین اسلام اقتصاد دارد و اقتصاد اسلامی نه اقتصاد دولتی به آن معنایی که سوسیالیسم می‌گوید است و نه اقتصاد آزاد به آن معنایی که سرمایه‌داری می‌گوید، است.

این استاد حوزه بیان داشت: اکنون در برخی از کشورهای پیشرفته نیز شاهد هستیم که تمام مطالب سیوسیالیسم و سرمایه‌داری را نمی‌پذیرند و این به یک معنای اعلام ورشکستگی نظری سیوسیالیسم و سرمایه‌داری است. به هر حال این‌که بگوییم اسلام اقتصاد ندارد جفاء در حق اسلام است.

وی افزود: البته برخی با صداقت و صراحت نظرشان را درباره اقتصاد اسلامی می‌گویند هر چند نظر درستی نیست، ولی عده‌ای هستند که چنین صداقت و صراحتی ندارند، بلکه می‌گویند اقتصاد اسلامی داریم ولی در عمل به گونه دیگر رفتار می‌کنند. تمام تلاششان این است که نگذارند اقتصاد اسلامی تحقق خارجی و عینی پیدا کند. این‌ها خطرناک هستند، چون به اسم طرفداری از اقتصاد اسلامی جلوی رشد و طرح اندیشه‌های صحیح در زمینه اقتصاد اسلامی را می‌گیرند. اجازه سرمایه‌گذاری در این زمینه را نمی‌دهند و حتی اگر سرمایه‌گذاری کنند به گونه‌ای سرمایه‌گذاری می‌کنند که به نتیجه نرسد.

آیت‌الله هادوی تهرانی تصریح کرد: برخی از کشورهای غربی درباره اقتصاد در عمل به همان نکاتی رسیده‌اند که اسلام به لحاظ نظری آن‌ها را بیان کرده است.

لینک کوتاه : https://v-o-h.ir/?p=15199
  • منبع : مفتاح

مطالب مرتبط

21بهمن
مطالبه بیش از ۱۰۰۰ استاد حوزه علمیه از مسئولان و رؤسای سه قوه؛ از اقتصاد اسلامی تا حکمرانی فضای مجازی
بیانیه جمعی از اساتید حوزه‌های علمیه، در آستانه چهل و هفتمین سالگرد پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی درباره حوادث اخیر؛

مطالبه بیش از ۱۰۰۰ استاد حوزه علمیه از مسئولان و رؤسای سه قوه؛ از اقتصاد اسلامی تا حکمرانی فضای مجازی

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.