عملیات ثابت قدم یک قانون سیاسی است که در بهار سال ۱۹۸۳ میلادی توسط وزارت امور خارجه ایالات متحده آمریکا به اجرا درآمد و هدف از آن ممنوعیت قاچاق سلاحهای ساخت آمریکا به ایران بود.
این قانون تا امروز پابرجاست. جالب است بدانید که امریکاییها متعهد شده بودند بعد از آزادی گروگانهای خود این قانون را بردارند که این کار را هم کردند ولی در کمتر از یک ماه با فریبکاری ایران این قرارداد را بصورت قانون سیاسی و دائمی تصویب کردند.
در واقع دولت ایالات متحده، رونالد ریگان در ۲۰ژانویه ۱۹۸۱ یعنی بعد از آزادی گروگانها تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران را لغو کرد، اما یک ماه بعد دوباره فروش مستقیم سلاحهای امریکایی به ایران را ممنوع کرد.
طرح فریب آمریکا برای ممنوعیت فروش سلاح به ایران
با شروع جنگ ایران و عراق تقاضا برای خرید سلاحهای امریکایی بالا گرفت. بازرگانان و دولتهای زیادی در سراسر جهان وجود داشتند که با هدف دستیابی به سود کلان بدون هیچ ترسی اقدام به فروش سلاح به کشورهای ایران یا عراق یا هر دو مینمودند.
وزارت امور خارجه امریکا ریچارد فیربنکس را که از دیپلماتهای سرشناس وزارت امور خارجه بود به منطقه فرستاد تا جلوی فروش سلاح دیگر کشورها به ایران را نیز بگیرد. وی سفرهایی به کشورهای عرب منطقه، کره شمالی، ایتالیا و پرتغال انجام داد و در سفرهایش توانست مقامات برخی از این کشورها را به بهانه اینکه ایران حامی تروریست است راضی کند که به ایران سلاح نفروشند و درنهایت با طرح فریب امریکا هیچ سلاحی به طور رسمی به ایران فروخته نشد و توافقات امریکاییها با مقامات ایران به بار ننشست.