به گزارش صدای حوزه، مخاطبان با ثبت مطالبهای با عنوان «درخواست باز بودن درب مساجد به صورت شبانهروزی»، درج کردهاند: «اینکه فقط در ساعات اذان درب مساجد به روی مردم باز باشد درست است؟ اگر برای کرونا این طور شده که خب هر فروشگاه و هر مکان عمومی دیگر درهایش را ببندد و فقط مواقع ضرورت باز کند. بسته بودن مساجد اصلا معنا دارد؟ کسی دلش گرفته باشد بخواهد برود مسجد راز و نیاز کند، باید از کسانی که در را بستند، اجازه بگیرد؟ در صورت باز بودن شبانهروزی درب مساجد، در صورت لزوم، نگهبانانی هم سر پست گذاشته شوند.»
از توان خادمان افتخاری برای بازبودن در مسـاجد استفاده شود
در اصفهان مساجد عمدتاً تنها برای برپایی نماز جماعت باز هستند و در زمانهای دیگر امکان حضور برای راز و نیاز وجود ندارد. اعتکاف در هرماه مطرح شده است، اما در ماه رجب ثواب بیشتری دارد و باید امکان راز و نیاز را جدای از برنامه اقامه نماز در مساجد فراهم کرد. میتوان مشکل خادمان مساجد را به صورت افتخاری فراهم کرد.
امکان باز بودن همه مساجد در طول شبانه روز ممکن نیست
حجتالاسلام حسین محمد ابراهیم، رئیس مرکز رسیدگی به امور مسـاجد، در این خصوص اظهار داشت: مسـاجد گونهبندیهای متفاوتی دارند. برخی مساجد بینراهی هستند که در مورد اینگونه مساجد مطالبه مردم، مطالبه بهحقی است که باید آن مساجد با همکاری دستگاههای حافظ امنیت در اکثر اوقات روز باز باشند و به رهگذران خدمات ارائه کنند.
وی افزود: مطلوب این است که مساجد از قبل اذان صبح تا طلوع آفتاب و همچنین ساعاتی قبل از اذان ظهر تا ساعاتی پس از نماز عشاء فعال باشند که این امر همراهی و هماهنگی دستگاهها و نهادهای متولّی حوزه مسجد را میطلبد. البته در حال حاضر برخی از مساجد، بیش از ۱۰ ساعت در طول شبانه روز در حال ارائه خدمات متنوع فرهنگی و اجتماعی به اهالی محله هستند.
درب مساجـد بینراهی باید در بازه زمانی بیشتری باز باشد
محمد ابراهیم افزود: برخی از مسـاجد ویژه، باید برای افراد در راه مانده، امکان اسکان موقّت فراهم کنند تا فرضاً فردی بتواند برای ساعتی با خانوادهاش در آنجا استراحت کند. در این گونه مسـاجد چنانچه دستگاههای تأمین کننده امنیت همکاری لازم را داشته باشند، میتوان در مسجد را به صورت شبانهروزی باز گذاشت.
رئیس مرکز رسیدگی به امور مسـاجد تصریح کرد: در مسجد های سطح شهر و به خصوص مسـاجد جامع امکان باز بودن مساجد برای ۲۴ ساعت فراهم نیست. این مسـاجد در سطح یک محله یا منطقه هستند که برای برپایی نماز و اجرای برنامههای فرهنگی و فعالیتهای اجتماعی در بازههای زمانی مشخص، باز هستند. حتی بسیاری از بقاع متبرکه با وجودی که از زیرساختها و امکانات بیشتری برخوردارند نیز به دلایلی در ساعاتی از شبانه روز از پذیرش زائر معذور هستند.
مساجـد در تأمین هزینه خدام دچار مشکل هستند
وی افزود: باز بودن در مساجـد در طول شبانهروز، نیازمند حضور چند خادم و نگهبان و مدیر داخلی برای رسیدگی به امور مسجد و مراجعه کنندگان و حفاظت از اماکن و لوازم است. مسجدی که بعضاً توان تأمین یک خادم پاره وقت را ندارد، نمیتواند چنین امکانی را فراهم آورد؛ مگر اینکه توسط مردم و دستگاههای مسئول امکانات لازم برای چنین امری فراهم شود.
محمدابراهیم با اشاره به اینکه معتقدیم مسـاجد صرفاً محل اقامه نماز نیست، به همین منظور اجرای برنامههای متنوع فرهنگی و اجتماعی از قبیل دستگیری از نیازمندان، ارائه خدمات مشاورهای و معاضدتی، ارائه خدمات آموزشی و مهارت افزایی، اشتغالزایی و فعایتهای محله محور را از مسـاجد مطالبه کرده و بر فعالیت آنها نظارت میکنیم که همین امر باعث شده تا مساجد در ساعات بیشتری از شبانه روز برقرار بوده و به ارائه خدمت بپردازند. امیدواریم با همکاری همه متولیان حوزه مسجد بخش مهمی از مطالبات بهحق مردم را پاسخ دهیم.