به گزارش صدای حوزه، این روزها بیشتر از هر وقت دیگری اخبار رئیس سازمان پدافند روی بورس است. حمله ۴ آبان به سامانه هوشمند سوخترسانی و درگیر شدن طیف گستردهای از مردم در این حمله سایبری، سردار غلامرضا جلالی، رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور را به صدر اخبار آورد.
درست روزی که او در نشست خبری به مناسبت هفته پدافند مشغول ارائه آمار از آخرین اقدامات و تمهیدات صورت گرفته در حوزه سایبر بود، ناگهان خبر هک شدن کارتهای سوخت در سالروز وقایع بنزینی سال ۹۸ خبرساز شد. بعد از این اتفاقات سردار جلالی در شبکه یک از پشتپرده این حمله سایبری گفت و تاکید کرد، براساس تحلیلهای اطلاعاتی حمله سایبری به سامانههای سوخت ازطرف یک کشور خارجی،آمریکاییها و صهیونیستها انجام شده و در عین حال این نکته را هم گوشزد کرد که سازمان تحت مدیریتش از نظر اطلاعات فنی در حال بررسی است.
ما برای انجام گفت وگوی تفصیلی درباره حملات سایبری به مراکز هستهای، چگونگی توسعه بستر نفوذ، زیرساخت اپلیکیشنهای خارجی، چیستی جنگ هیبریدی در ابعاد نوین و نقش بازدارندگی و دفاعی پدافند در این زمینه سراغ سردار غلامرضا جلالی، رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور رفتیم که مشروح مصاحبه او با جامجم در ادامه آمده است:
بعد از حملات سایبری به مراکز هستهای چه تمهیدات و برنامههایی را در خصوص بحث حفاظت از نیروگاهها و مراکز هستهای در دستور کار قرار دادید؟
تهدید نظامی علیه تاسیسات هستهای از گذشته تاکنون مطرح بوده از همین رو ما نیز اقدامات پیشگیرانه متقابل خوبی را در این خصوص انجام داده ایم؛ احداث زیرساختهای هستهای کشور در اعماق زمین از جمله این موارد است وایجاد امنیت نسبی از جمله فواید آن است.
در حال حاضر بخش عمدهای از مجموعهها در فضای امن زیرزمینی هستند و با این اقدام تهدیدات نظامی علیه این تأسیسات به حداقل رسیده است.
بعد از حمله استاکس نت ـــ که حکم هشدار برای دستگاههای امنیتی و دفاعی داشت ـــ نیز تلاشهای زیادی در حوزه سایبری و به منظور آنالیز این ویروس و اجزای آن صورت گرفته و اقداماتی در راستای امنسازی سامانههای هستهای و سامانههای مشابه انجام شد تا حدی که به این مدل تهدید اشراف پیدا کردیم. واقعیت این است که درگیری بین تهدید و دفاع همواره وجود دارد و ما این مسیر را تا رسیدن به نقطه اوج دنبال میکنیم.
موضوع دوم پیگیری مسائل و موضوعات از طریق اساسنامه سازمان است که مصوبه رهبر معظم انقلاب است و طبق رایزنیهای صورتگرفته با شوراینگهبان نیازمند تصویب مجلس نبوده و بخش عمدهای از اختیاراتش مشمول اصل۱۱۰ قانون اساسی میشود از این رو ما اساسنامه را به دستگاههای اجرایی ابلاغکرده و مشغول پیگیری آن هستیم طبعا قانون میتوانست در این زمینه به ما کمک کند چراکه در قانون جدید ترک فعل جرمانگاری شده و میتوان پیگیریهای لازم در این عرصه را با مقررات سازمان پدافند غیرعامل در دستور کار قرار داد.
دولت گذشته عمدتا راجع به تهدید، تحلیل سیاسی داشت به جای اینکه موضوع را بپذیرد و باور نداشت که رویکردهای سازمان پدافند غیرعامل به عنوان یک نهاد حاکمیتی مستقل از دولت میتواند کمک کننده باشد لذا اقدام جدی درخصوص همکاری مشترک انجام نمیداد که این موضوع بیشتر در حوزه هستهای صدق میکرد البته مسؤولان اجرایی حوزههای دیگر دولت همکاری خوبی با سازمان داشتند.
طبیعتا هیچ مسالهای با انکار حل نمیشود آن هم در شرایطی که کل دنیا واقعیت جنگ سایبری را پذیرفتهاند. قابل ذکر است که متاسفانه این نادیده گرفتن، تبعات منفی را برای کشور به دنبال داشت.
در عرصهملی نیز برنامه دفاعسایبری را برای نخستینبار برای دستگاههای مختلف تهیهکرده و در قالب آن رویکردها، چارچوبها و فرآیندهای مرتبط با این نوع دفاع را به تصویب کمیته عالی پدافند غیرعامل رساندیم تا به همه دستگاههای کشور ابلاغ شود.
جنگسایبری توسعه زیادی در دنیا پیدا کرده و در دانشگاههای عالی دفاعی کشورهای مختلف تدریس میشود؛ دانشگاههای آمریکا ازجمله این مراکز هستند که مقوله جنگ در شبکههای اجتماعی با متون جدی و قابل استناد در آنجا ارائه میشود.
در ادبیات راهبردی بین اروپا و آمریکا نیز موضوع اعمال فشار به دولتها از طریق تسلط حاکمیت بر شبکههای اجتماعی یک موضوع جدی است. مکرون چندبار به تسلط اینترنت کالیفرنیایی اعتراضکرده و خواستار سازماندهی اینترنت اروپاییشده تا مطابق سازوکار و چارچوب آنها باشد. این امر نشانگر این است که به ابعاد این جنگ واقف هستند و راهکارهای مقابله با آن را در دستورکار دارند. امروزه در صحنه جنگ سایبری با شش مدل جدی آن مواجهیم که برای هریک نیازمند راهحل پدافندی خاص آن هستیم؛ جنگ سایبری زیرساختی، جنگ سایبری نظامی، جنگ شبکههای اجتماعی، جنگ سایبری در حوزه مالی – پولی – ارزی، جنگ سایبری در حوزه شهر هوشمند و جنگ سایبری هیبریدی انواع جنگهای سایبری را تشکیل میدهند.
بخش کوچکی از ابزارهای جنگ سایبری در حوزه نظامی در جنگ قرهباغ قابل مشاهده بود که پهپادهای خارجی در اختیار دولت آذربایجان قرار داشت و جنگ رزمی در فضای سایبر طراحی، هدایت، کنترل و اداره میشد و بهاینترتیب پهپاد اول عهدهدار شناسایی، دیگری مسؤول صدور فرمان و پهپاد سوم هم شلیک را عهدهدار بود.
امروزه شاهد وجود هواپیماهای بدونسرنشین از راه دور هستیم و جنگ نظامی سایبری بسیار ملموس است و اگر خدای ناکرده درگیر جنگ نظامی با کشورهای همتراز یا بالاتر از خودمان باشیم حتما بخش عمدهای از آن سایبری خواهد بود لذا باید بهطور جدی در این عرصه کار کنیم.جنگ سایبری که در شبکههای اجتماعی هست نیز ازجمله مدلهای رایج در این عرصه است و شبکههای اجتماعی بهعنوان بستر سازماندهی، جهتدهی افکار عمومی و هدایت آنها به سمت اغتشاشات، آشوبها و درگیریها ایفای نقش میکنند و پلتفرمها نقش اساسی را در این نوع جنگها عهدهدار هستند.
به نظر میرسد مادامی که زیرساخت اپلیکیشنها خارجی باشد وقوع این اتفاقات طبیعی است و متاسفانه در همین مساله آبان ۹۸ که به آن اشاره کردید اپلیکیشنها نیز یکسری فراخوانها را منتشر میکردند.
نقش زیرساخت در فضای حکمرانی سایبر بسیار مهم است و با وجود بحث و جدلهای فراوان که در فضای مجازی صورت گرفت شاهد این بودیم که تلگرامطلایی یکشبه تعطیل و همه دادههای مردم که در سیستم به ثبت رسیده بود دود شد و از بین رفت زیرا تسلط صاحب پلتفرم بر موضوع محتوا باعث شده بود تا حکمرانی در اختیارش باشد.
اعمال حکمرانی آمریکاییها در اپاستور (App Store) و فروشگاههای نرمافزاری خودشان باعث محدودیت و محرومیت اپلیکیشنهای ایرانی شده. مساله قابلتوجه این است که این اعمال حاکمیت همواره جدیتر و سختگیرانهتر میشود.
راهبرد عملیاتی در این زمینه را میتوان به ساماندهی برنامههای اساسی و زیربنایی در این عرصه معطوف کرد بهطوریکه نظام حکمرانی سایبری کشور، شبکه ملی اطلاعات و مسؤولان درخصوص مساله اهمیت زیرساختهای مرتبط با شبکه اجتماعی و فضای مجازی به یک باور مشترک رسیدند زیرا اگر گروهی اصل موضوع را جدی تلقی نکرده و دچار بازیهای سیاسی، فرافکنی و کار ژورنالیستی شوند از کار زیربنایی و اساسی عقبمانده و درنهایت زمینههای آسیبرسانی به کشور فراهم میشود.
بخش امنیتی زیرساخت طبق اساسنامه سازمان پدافند غیرعامل به ما محول شده است. منتها مرکز ملی فضای مجازی تقسیمبندی را بین ما و سایر بخشها انجام داده. بنابراین در چارچوب مقوله برقراری امنیت یک تقسیمبندی کلانی صورت گرفته است.
مادامی که زیرساختهای داخلی کشور فاقد امنیت باشد مجموعه فعالیتهای آنها با ضریبی از ناامنی مواجه خواهد شد. همه افراد مایل هستند در جایی سرمایهگذاری کنند که از امنیت آن مطمئن باشند مثل گاوصندوق موجود در منازل. بنابراین مسؤولیت اولیه حفظ ایمنی به عهده خودتان است و باید در این خصوص پیشبینیها و تدابیر لازم را اتخاذ کنید.
بنابراین زمانی که درباره شبکه ملی اطلاعات صحبت میشود باید مدل حکمرانی بر داراییهای عمومی در مجموعهای با عنوان قلمرو ملی سایبری تعریف و دنبال شود؛ یعنی اگر نمایندگان حاکمیت مصمم به حفاظت هستند باید در وهله اول بدانند قرار است از چه چیزی محافظت کنند. ما در این خصوص با دوستان دولت قبل دچار برخی سوءتفاهم بودیم به تعبیری که فهم ما از این مساله با درک دوستان تفاوت داشت. ما در حوزههای مربوط به خودمان علاوهبر پیگیری و رصد، در خصوص کوتاهیهای صورتگرفته هشدار داده و مسؤولان خاطی را به دستگاه قضایی ارجاع میدهیم.
سرانجام کرونا بستگی به سبک برخورد خودمان دارد. درحالحاضر شاهد صحنه حسرتبرانگیز حضور تماشاگران در استادیومهای فوتبال اروپا هستیم. پشت صحنه خلق این رویداد فعالیت شبانهروزی سیستمهای پدافندی است که در وهله اول همه دو دوز واکسنشان را دریافت کردهاند و قبل از شرکت در استادیوم دو نوبت تست کرونا دادهاند.
درحالیکه در کشور ما برخی افراد پس از دریافت یک دوز واکسن، پیروی از پروتکلها را فراموش میکنند و رعایت از شیوهنامهها تا ۴۰درصد کاهش مییابد. البته طبق یافتههای جدید، واکسن نیز کامل کمککننده نخواهد بود زیرا باید بعد از گذشت پنج تا شش ماه دوباره تجدید شود وگرنه زنجیره قطع نخواهد شد.
علاوهبراین اگر قرار است اقتصادمان را از شر کرونا رها کنیم باید یک پدافند زیستی خاصی را در عرصه اقتصاد کلید بزنیم تا مشاغل مختلف در کنارشان یک افسر ایمنی داشته باشند که همگان را ملزم به رعایت ضوابط کرونا کند. پشت صحنه راحتی مردم انجام فعالیتهای اینچنینی است وگرنه همانطور که انتظار داریم علیرغم انجام واکسیناسیون وارد پیک ششم میشویم.
آیا سازمان پدافند غیرعامل با طرح موسوم به صیانت موافق است؟
زمانی ما در خصوص جنگ با دشمن بیرونی صحبت میکنیم و گاهی نیز جنگ در محیط داخلی مد نظر است که موضوع آن از جنس امنیت است. در جنگ خارجی کسی به موضوع Privacy (حریم خصوصی) کار ندارد؛ زیرا دشمن آنور خط و ما در داخل مرزها هستیم ولی در مقوله برقراری امنیت در حریم داخلی یکی از مسائل اساسی حریمخصوصی است که باید حدود و ثغور آن توسط قانون تعیین شود تا ببینیم حریم عمومی و خصوصی چگونه تلقی میشود.