به گزارش خبرنگار صدای حوزه، ميس اينفورميشن(misinformation) در ادبیات رسانه و ارتباطات به تحريف يا انحراف در اطلاعات با تکنيکهایی نظير بزرگنمایی اطلاعات ارائه شده و کوچک نشان دادن وقايع به صورت انتخابی و همچنین به تحريف اطلاعات به صورت انتخابی مشهور است.
با این مقدمه و با توجه به اینکه آقای رئیس جمهور دیروز در سالگرد ورود حضرت امام به وطن، طی سخنانی مدعی شد که در راستای سخنان بنیانگذار کبیر انقلاب، دولت اعتدال، آب و برق را رایگان کرده است نکاتی قابل طرح است و جای بسی تأمل دارد!
فارغ از اینکه چنین وعده ای از طرف امام(ره) طبق اسناد تاریخی خلاف واقع بود و اصل حرف و ادعا برای عباس امیرانتظام سخنگوی دولت وقت در روزنامه کیهان بود، باید پرسید که فرامتن چنین صحبت هایی کدام هدف را نشانه رفته است؟
اینکه ناآگاهانه حرف امام را تحریف کنیم و یا از میس اینفورمیشنها برای انحراف افکار عمومی استفاده کنیم، به نظر می رسد که مصرف انتخاباتی داشته و عوام فریبی با خلق اعتبار و کانال انحرافی صورت گرفته است.
ماجرای آب و برق مجانی چه بود؟
واقعیت ماجرا اینجاست که هفته دوم اسفند ۵۷، روزنامه کیهان تیتر زد که آب و برق مجانی میشود اما بسیاری از این امر غافل ماندهاند که در بالای همین تیتر آمده که «سخنگوی دولت» یعنی عباس امیر انتظام این سخنان را گفته است.
امام(ره) ۱۰ اسفند ۵۷ و نه ۱۲ بهمن آن سال در واکنش به این سخنان فرمودند: دلخوش نباشید که مسکن فقط میسازیم، آب و برق را مجانی میکنیم برای طبقه مستمند، دلخوش به این مقدار نباشید. معنویات شما را، روحیات شما را عظمت میدهیم.
این مدل تحریف و فاصله گرفتن از دال مرکزی یک گفتمان با هر بهانه ای که باشد چه از سر آگاهی و چه به دلایل سیاسی و چشم انداز انتخاباتی نیاز به بازخوانی و تحلیل دارد.
چندی پیش نیز در احضار وزیر ارتباطات به دادسرای فرهنگ و رسانه شاهد بودیم که آقای رئیس جمهور، دلیل اقتصادی احضار وزیر را به دوقطبی فیلترینگ تعبیر نمود و با استفاده از تحریک احساسات افکار عمومی، محاکمه وزیرش را خط قرمزی برای دولتش قرار داده و روایت کاریکاتوری تحویل جامعه داد.