۱-یک جدول زمانی درست کنید
اگر لازم باشه که یک شب تا دیر وقت بیدار بمونید و مطالعه کنید از همان صبح برای آن برنامه ریزی کنید. برای هر ۳۰ – ۶۰ دقیقه زمان مطالعه ۵ – ۱۰ دقیقه زمان برای استراحت هم در نظر بگیرید . مغز تون برای شارژ شدن مجدد و یادگیری زیاد نیاز به استراحت داره . این تنبلی نیست بلکه به مغز تون این اجازه را می دهه که مطالب را در ذهن تون جای بگیره.
سعی کنید که هر دفعه و هر ساعت موضوع مطالعه را عوض کنید تا خسته و کسل نشید و مغزتون را تقویت کنید . مغز تون با یادگیری یک سری اطلاعات جدید در زمینه های مختلف قوی تر شده و مسائل را راحت تر یاد گرفته و حفظ می کنه و به عبارت دیگه اگر مسائل در زمینه های مختلف باشند باعث تحریک به یادگیری می شه.
۲-زمانی را برای فکر کردن به کار های دیگه که درباره ی آن نگرانید، اختصاص بدید
بعضی وقتها درس خوندن واقعا سخت می شه چون اتفاقاتی که در اطراف ما در حال رخ دادن هستن این اجاره را به ما نمی دهن که بر روی درس خوندن تمرکز کنیم . فرقی نمی کنه حالا اتفاقات بدی رخ داده باشه یا اتفاقات خوب. ما فکر می کنیم نمی تونیم کنترلی بر روی مغز و افکار خودتون داشته باشیم اما در حقیقت این گونه نیست و ما می تونیم هر کاری را انجام بدیم. به خودتونتون بگید که من درباره ی آن مشکل حتما بعد از اینکه درسم تموم شد خوب فکر می کنم. وقتی درس خوندن تون تموم شد یا زمان استراحتتون شد می تونید درباره اون خوب فکر کنید.
اگر حس کردید که دارید کم کم شگفت زده می شوید از کارتون دست بکشید و چند ثانیه به خودتون استراحت ببدید . افکار و ذهن تون را مرتب کنید . این شما هستید که هم می تونید اون ها را ایجاد کنید و هم جلوی اون ها را بگیرید.
قلم و کاغذ را در نزدیکی خودتون داشته باشید و هر چیزی را که در طول درس خوندن در ذهن تون می آید را بر روی کاغذ بنویسید و وقتی که درس خوندن را تموم کردید در باره ی آن افکاری که به ذهن تون رسیده و روی کاغذ یادداشت کرده اید، فکر کنید.
۳-روش درس خوندن خودتون را عوض کنید
همان مثالی که باید روزی ۲۰ صفحه را مطالعه می کردید را درنظر بگیرید . وقتی که در روز بعدی می خواهید ۲۰ صفحه بعدی را بخونید با استفاده از فلش کارت یا روش های دیگه در مورد ۲۰ صفحه قبلی از خودتون امتحانی بگیرید.
آنچه را که یادگرفته اید، در حد مختصر با کوچیک ترین کلمه ها و جمله های کوتاه همراه مثال های ساده یادداشت برداری کنید. مطلبی را که به یاد دارید بطور خلاصه در دفترچه یادداشت خودتون بنویسید، جوری که وقتی به آن نگاه می کنید کل مفهوم در ذهن تون تداعی بشه.
جدول هایی را درست کنید تا به شما در به خاطر آوردن مسایل صفحات و درس های قبلی کمک کنه. روش هایی را که قبلا استفاده نکردید را این بار به کار بگیرید و با این روش جدید مغزتون را به چالش بکشید. این گونه روش ها باعث می شه که از حالت های خسته کننه قبلی نجات پیدا کنید.
این برای مغز تون راحت تره که مسایل را به خاطر بیاره . تغییر روش مطالعه به مغز تون کمک می کنه که اطلاعات را سریعتر یاد گرفته و در خودش نگه داری و حفظ کنه .آیا شما یادگیری در زمان کم و با سرعت زیاد و یاد آوری خوب دوست ندارید؟ حتما امتحان بکنید.
۴-به خودتون جایزه بدید
۵-اگر لازم می دانید، تغییراتی را انجام بدید
– استفاده از یک سوال برای به خاطر سپردن مطالب مهم می تونه و می تونه به تون خیلی کمک کنه. مثلا از خودتون بپرسید ” چرا ناصرالدین شاه به اروپا رفت؟ ” این به تون کمک می کنه تا به یاد بیاورید که ناصرالدین شاه چه کسی بود . نسبت دادن یک چنین سوالاتی باعث می شه که در ذهنتون مطالب به راحتی جای بگیره.
۶-به صورت فعال درس بخونید
همه ی معلم ها در این باره اطلاعات زیادی دارند اما خیلی کم به اون اشاره می کنن که : مطالعه کردن ممکنه خسته کننه باشه ، به خصوص وقتی در مورد موضوعی باشه که به آن هیچ علاقه ای ندارید. برای اینکه مطالعه خودتون را مفیدتر کنید و به آسانی بتونید تمرکز خودتون را حفظ کنید، از تکنیک های مطالعه ی فعال بهره بگیرید . این گونه تکنیک ها مغز تون را فعال و آماده ی پذیرش نگه می دارند و به تون این اطمینان را می دهن که مغزتون در بهترین حالت یادگیری خودش قرار داره. در ادامه چند ایده آورده شده که می تونید از اونها استفاده کنید:
– از خودتون سوالاتی درباره مطالبی که خوانده اید ، بپرسید و سعی کنید که به اونها به درستی پاسخ بدید.
– صفحه ی مورد نظر را ببندید و در یک برگه خالی چند خطی درباره آنچه خوانده اید و یاد گرفته اید، یادداشت کنید.
۷-درباره مفاهیم و شخصیت ها و وقایع توضیحاتی داده و یاد داشت هایی بردارید
۸-به شبکه اجتماعی سری بزنید و بعد درست وقتی که زمان استراحت تون تموم شد باز به سراغ درس تون برگردید
در طی زمانی که برای استراحت خودتون در نظر گرفته اید، می تونید سری به شبکه های اجتماعی خودتون بزنید! گوشی تون را روشن کنید و تماس های از دست رفته و یا پیام هایی را که دارید را چک کنید، اما اگر تماس ها واقعا ضروری و مهم نبودند لازم نیست تموم وقت استراحت خودتون را صرف تماس با بقیه کنید و به استراحت نپردازید. قسمتی از این زمان استراحت را به کارهای مورد علاقه ی خودتون اختصاص بدید – اما فقط برای چند دقیقه. بعد از تموم شدن اوقات استراحت تون باز گوشی را خاموش کرده و کنار بگذارید و به سراغ درس تون باز گردید. با این چک کردن ها در زمان های استراحت حس خوبی خواهید داشت، هر چند که برای چند لحظه ی کوتاه باشه.
این حس خوبی که برای چند لحظه به شما دست می دهد باعث می شه که مغز تون هوشیار شده و وقت درس خوندن دیگه نیازی نبینید که گوشی تون را باز بگذارید. خودتون تون متوجه خواهید شد که اگر گوشی تون روشن می ماند باعث می شد حواس تون پرت شده و نتونید به خوبی قبل درس بخونید.