معرفی آبشار سوله دوکل
معرفی بیشتر آبشار سوله دوکل:
این آبشار یکی از سرشاخه های رودخانه باراندروز چای نیز محسوب میشود. جالب است بدانید نزدیک ۴۰۰ آبشار در کشور وجود دارد که علاوه بر آبشار سوله دوکل، آبشارهایی چون: شلماش سردشت، شملکان، سلوک و مارمیشوى ارومیه، عرب دیزج و قلعه جوق ماکو، قینرجه تکاب، قیزیل چیر(بدلان) خوی و دره خورخوره سلماس نیز سهم آذربایجان غربی شده اند.
سوله دوکل را نیز به عنوان آبشار دیزج میشناسند چرا که نام محلی آن است ولی نام این آبشار از زبان کردی الهام گرفته آن هم به معنی آبشار دود.
چرا به سوله دوکل آبشار دود گفته میشود؟
با سقوط آب از ارتفاع بالا بر روی تخته سنگ های پایین آبشار علاوه بر ایجاد صدایی مهیب، قطرات کوچک آب را در هوا پرآکنده میکند و هاله های دود مانندی را تشکیل میدهد. دلیل دیگر نام گذاری آن، شکل دودی آبشار است. شباهت این آبشار به آبشار گنج نامه در همدان مثال زدنی است چراکه در طول سال همیشه پرآب میباشد.
آبشار سوله دوکل خود را در بین ۲۰ منطقه برتر دنیا از لحاظ اکسیژن خالص موجود در هوا جای داده است تا به بهترین مکان برای اخترشناسی و وجود پتانسیلهای ورزش هوایی مانند پاراگلایدر تبدیل شود.
شاید با خود فکر کنید چون این آبشار در منطقه مرزی بین سه کشور قرار دارد از امنیت بالایی برخوردار نیست اما اشتباه نکنید. به جرات میتوان گفت هیچگونه مشکل امنیتی، گردشگران این آبشار را تهدید نمیکند و از لحاظ امنیتی کم خطر و مطمئن است.
در نزدیکی طبیعت بکر و زیبای آبشار جایی برای نشستن وجود ندارد. همچنین تعداد درخت های آن تیز کم است. پس اگر قصد وقت گذراندن در این طبیعت زیبا را دارید بعد از دیدن از آبشار و لذت بردن از صدای آن به همراه گرفتن عکس هایی زیبا و فوق العاده میتوانید از طبیعت نزدیک آبشار لذت ببرید و استراحت کنید.
جالب است بدانید در راه سفر به آبشار سوله دوکل یک دو راهی وجو دارد که طرف راست آن به آبشار ختم میشود و طرف چپ آن به سمت رشته کوه های دالامپر میرود. در اینجا تصمیم با شماست که میخواهید قله فتح کنید یا از صدای زیبای آب لذت ببرید.
همان طور که گفتیم یکی دیگر از مواردی که این آبشار را بی نظیر کرده، طبیعت بکرو و دست نخورده اطراف آبشار است که بخاطر مرتفع بودن، نمایی زیبا از تماشای رشته کوه ها را در اختیار گردشگران خود گذاشته است. وجود صخره هایی که در اطراف طبیعت آبشار سوله دوکل قرار دارد این امکان را برای شما فراهم کرده که روی آن بنشینید؛ فارغ از هر فکرو خیالی به اطراف خود نگاه کنید و آرامش را از دل طبیعت بگیرید. اهالی موسیقی و هنر نیز میتوانند از این فضا استفاده کرده و کار خود را به نمایش بگذارند.
ای کسانی که عاشقان موتور و یا دوچرخه سواری هستید، شما هم میتوانید از طبیعت آن استفاده کنید چرا که دارای محیطی کوهستانی با شیب های ملایم و تند است.
با تمام این تفاسیر درباره طبیعت قشنگ آن باید مواظب باشید چراکه زیر صخره ها تا ارتفاع ۲۰۰ متر خالیست. پس از رفتن به نوک صخره برای گرفتن عکس جدا خودداری نمایید و اگر قصد رفتن به دره ای دارید که آب آبشار به آن میریزد، داشتن وسایل صخرهنوردی، وسایل ایمنی و کفش های مخصوص را فراموش نکنید چراکه شیب دره زیاد و کاملا خطرناک است.
در پایین دره جانورانی چون خرچنگ، لاکپشت و مار وجود دارد و بر فراز آسمانهای آبشار سوله دوکل عقاب. همچنین جانورانی چون سمندر کردستانی، روباه، بزکوهی و انواع خرگوش ها و دیگر جوندگان نیز در این منطقه یافت میشود.
کلام آخر:
خب همراهان همیشگی بیتوته، با آبشار سوله دوکل آشنا شدیم و درباره این منطقه بکرو دیدنی صحبت کردیم. این آبشار تنها گوشه ای از طبیعت زیبای آذربایجان غربی است چرا که این شهر بیش از یکهزار و ۶۰۰ اثر، بنا و محوطه تاریخی دارد که همه ساله بیش از ۲ میلیون گردشگر را مجذوب خود میکند. تپه تاریخی حسنلو در نقده، قرهکلیسا در چالدران، تخت سلیمان تکاب، بنای تاریخی سه گنبد، مسجد جامع و یخچال ۹ پله در ارومیه و دهها جاذبه طبیعی و تاریخی دیگر، آذربایجان را به یکی ازظرفیت های مهم گردشگری تبدیل کرده است.
در انتها میخواهیم مسیرهایی که در پیش روی شما برای رسیدن به آبشار سوله دوکل پس از سفر به ارومیه وجود دارد، بیان کنیم.
این مسیرها عبارت است از:
• از ارومیه که به سمت بند حرکت کنید باید مسیری که به سمت راژان میرود را ادامه دهید. از آنجا به روستای هاشمآباد رفته و راه را به سمت زیوه طی میکنید. از آنجا نیز به سمت شهرک دیزج مرگور و کسیان حرکت میکنید . زمانی که به کسیان رسیدید باید مسیر روستای “گوله بی” و آبشار را پیش بگیرید.
• مسیر دیگر از سمت اشنویه است. به این صورت که بعد از اشنویه به سمت شهر دیزج مرگور رفته و از آنجا به روستای کسیان میرسیم و مسیر را تا رسیدن به “گوله بی” ادامه میدهید تا به آبشار سوله دوکل برسید.
مسیرهای گفته شده طی بررسی های انجام شده نشان میدهد که جاده تا روستای کسیان آسفالت است ولی از آنجا به بعد جاده خاکی میباشد و تا نزدیکی آبشار، جاده ادامه دارد. در نزدیکی آبشار باید خودرو خود را پارک کرده و حدود ۱۰ دقیقه پیاده روی کنید تا به آبشار برسید. این درحالیست که در گذشته برای رسیدن به آبشار باید یک ساعت و نیم پیاده روی میکردید.
ای اهالی طبیعت گردی و لذت بردن از دیدنی های منظره، پیشنهاد ما به شما رفتن به آبشار سوله دوکل است مخصوصا در فصل بهار و ای کسانی که این آبشار را از نزدیک دیدهاید، لطفا تجربه حضور خود در سفر به این آبشار را با ما به اشتراک بگذارید.