به گزارش خبرنگار صدای حوزه، محمدجواد لاریجانی، معاون پیشین وزارت امور خارجه، مهمان برنامهی شنبه ۲۶ تیر ماه جهانآرا بود. او در این برنامه که با موضوع «نگاهی به میراث سیاست خارجی دولت روحانی برای رئیسی» از شبکهی افق پخش شد، دیدگاههای خود را ابراز کرد؛
لاریجانی درباره برجام گفت: ما از برجام انتظاری نداریم، یعنی در عین اینکه از آن خارج نمیشویم، خودمان دنبال حوزههای جدید روابط اقتصادی با دنیا، جهش تولید و راهکارهای دیگر خواهیم بود. دولتی که با این روحیه وارد کار میشود با دولت مستأصل فرق دارد و غربیها هم این را میفهمند.
وی افزود: عزت آن نیست که برای اروپا ویزا بگیریم، عزت آن است که آمریکا را در منطقه زمینگیر کنیم، ولی عزت منطقهای و جهانی ما از طریق دیپلماسی به دست نیامده بلکه ناشی از قدرت واقعی ماست.برخی منظورشان از واقعنگری این است که تحت فشاریم و نمیتوانیم مسافرت خارجی برویم!
اما واقعیت، توانمندیهای ماست. تحریمها تجاوز به حقوق ایران است ولی اتکا به توانمندیهای داخلی در دیپلماسی بعدی باید اصل قرار بگیرد، یعنی دیپلماسی فعال برای نقد کردن این توانمندی. در برجام دو هدف مهم داشتیم، فروش آسان نفت و بهرهبرداری از پول آن در عرصه جهانی، که محقق نشد به خاطر همین این دندان لق را باید بکنیم و با راهکارهای دیگر تحریمها را خنثی کنیم ولی معتقدم مذاکرات ادامه داشته باشد اشکالی ندارد.
محمدجواد لاریجانی در ادامه به مساله طالبان اشاره کرد و ادامه داد: طالبان گذشته داعشی داشته، به قولهایش عمل نکرده و لینکهای بدی با پاکستان دارد. همه افغانستان طالبان نیست و نمیتوانند همه این کشور را بگیرند و نگه دارند چه اینکه قبلا هم نتوانستند. نمیخواهیم با طالبان وارد جنگ شویم، استراتژی ما تشکیل حکومت مرکزی افغانستان با حضور همه اقوام است
باید برای منافع خود، تعریفهای جدید داشته باشیم. مثال این قضیه چین است، البته هم ما اشکالاتی داریم هم چینیها ولی میتوانیم همکاری معناداری با هم داشته باشیم زیرا برای چینیها، ارتباط تنگاتنگ با ایران بسیار استراتژیک است.
وی تاکید کرد: در تعاملات جهانی خود فقط قدرتها را نباید ببینیم، هند، پاکستان و بنگلادش در آسیا، در قاره آمریکا و در آفریقا، ظرفیتهای وسیعی داریم. باید دنیا را وسیع ببینیم البته باید این را هم ببینیم که آمریکا و اروپاییها هم هستند که بدترینها برای تعاملند.
معاون پیشین وزارت خارجه در انتهای صحبت های خود با اشاره به نقش شورای نگهبان و تحلیلی درباب عدم احراز صلاحیت علی لاریجانی بیان داشت: شورای نگهبان نهاد با ارزشی است و خدمات بسیاری داشته، اما به نظرم باید مکانیسمهای دقیقتری را در احراز صلاحیت ها بکار میگرفتند. البته من نمیگویم شورا باید مصلحتاندیشی میکرد. به نظرم چشم انداز توفیق علی لاریجانی در انتخابات [در فرض احراز صلاحیت] چندان بالا نبود، ولی پروسه انتخابات بهتر میبود.