به گزارش صدای حوزه، بر اساس نتایج اعلام شده از سوی کمیساریای انتخابات عراق، ائتلاف سائرون به رهبری مقتدا صدر ۷۳ کرسی از مجموع ۳۲۹ کرسی پارلمان را کسب کرد و فراکسیون پیشرفت به رهبری محمد الحلبوسی نیز موفق به کسب ۳۷ کرسی شد. فراکسیون دولت قانون به رهبری نوری مالکی نخستوزیر اسبق ۳۴ کرسی پارلمان را از آن خود کرد. ائتلاف کردستان با کسب ۳۲ کرسی در رتبه چهارم قرار گرفت و فراکسیون الفتح با ۱۷ کرسی، ائتلاف خلق کردستان با ۱۶ کرسی و ائتلاف عزم با ۱۲ کرسی در رتبههای بعدی قرار گرفتند. جنبش امتداد و جنبش نسل جدید نیز هر کدام ۹ کرسی را از آن خود کردند و حیدرالعبادی نخستوزیر سابق با ائتلاف النصر و عمار حکیم با جریان حکمت موفق به کسب ۲ کرسی پارلمانی شدند. بر اساس نتایج اعلام شده ۴۰ کرسی نیز به عناصر مستقل رسید.
رسانهها از گسترش تظاهرات مردمی در عراق در اعتراض به نتایج اعلام شده از سوی کمیساریای عالی انتخابات این کشور خبر میدهند. بر اساس گزارشهای موجود، اعتراضات در شهرهای بغداد، بصره، دیاله و نینوا شدت گرفته است.
شرکت کنندگان در اعتراضات استان بصره، مسیر بینالمللی کرکوک به بغداد را مسدود کردند. در این اعتراضات اتوبان بغداد به بصره نیز مسدود شد. در بغداد نیز معترضان در میدان عدن گرد هم آمدند و گروهی دیگر نیز مسیر بابل محمودیه در جنوب بغداد را مسدود کردند.
بررسی جغرافیایی تظاهرات اعتراضآمیز در عراق و اظهارنظر شخصیتهای منتقد نتایج انتخابات نشانمی دهد اعتراض به نتایج انتخابات پارلمانی در عراق تنها منحصر به احزاب شیعه و گروههای مقاومت نیست و گروههایی از اهل تسنن و کردها نیز که حق خود را در این فرآیند پایمال شده میبیند، در اعتراضات مذکور شرکت کردهاند.
در همین رابطه محمود مشهدانی رئیس اهل تسنن اسبق پارلمان در گفتگوی تلویزیونی به تناقضهای موجود در نتایج اشاره و تاکید کرد که “اختلافات منحصر به دهها و صدها و بلکه هزاران رأی نمی شود. تقلب در انتخابات از داخل عراق برنامهریزی نشده، بلکه یک روند سایبری است”.
درحالی که با شمارش دستی ۱۴۰ صندوق از مجموع ۳۶۰۰ صندوق رأی در انتخابات تغییراتی ولو جزئی در نتایج انتخابات ایجاد شد، اما معترضان عراقی می گویند که جنین پلاسخارت نماینده ویژه سازمان ملل در عراق با شمارش دستی ۳ هزار و ۱۵۸ صندوق باقیمانده مخالفت کرده و خواستار شمارش الکترونیکی آرا شده است.
چارچوب هماهنگی اعتراضات شامل احزاب دولت قانون، سازمان بدر، گردانهای عصائب اهل الحق، جریان حکمت و حزب فضیلت و جنبش العطاء، هرج و مرج صورت گرفته در اعلام نتایج انتخابات و عدم دقت در اعلام واقعیتها را عامل بیاعتمادی نسبت به اقدامات کمیساریای عالی دانسته و در اعلام نتایج تشکیک کردند.
هادی العامری رئیس ائتلاف فتح عراق نیز با ابراز تردید در نتایج انتخابات گفت: ما به هیچ وجه این نتایج دستکاری شده را نمیپذیریم و با تمام قدرت از آراء نامزدها و رایدهندگان دفاع میکنیم.
عوامل که منجر به بی اعتمادی به اعلام نتایج شد
در حالی که رسانهها از استقرار سِرور مرکزی سیستم رایانهای برگزار کننده انتخابات عراق در امارات متحده عربی خبر میدهند، برخی گروههای سیاسی عراق این کشور را به تقلب در نتایج انتخابات پارلمانی زودهنگام عراق متهم میکنند. امارات که این روزها مراحل اجرایی روند عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی را پشت سر می گذارد، متهم است که در مهندسیسازی نتایج انتخابات به ضرر برخی گروهها و جریانهای سیاسی حوزه مقاومت نقش داشته است.
این اتهامات بعد از گزارش ها و داده های متناقض و متفاوت صادر شده از سوی کمیساریای عالی انتخابات عراق مطرح شد که چندین بار از سوی این کمیساریا مورد اصلاح قرار گرفت، اما در نهایت این کمیساریا اعلام کرد که نتایج بازشماری دستی آراء با نتایج غیر رسمی انتخابات تفاوت چندانی نکرده است.
عبدالأمیر التعیبان نماینده سابق پارلمان از ائتلاف فتح در این رابطه میگوید: امارات و مزدوران داخلی این کشور در عراق برای خارج کردن من از پارلمان برنامهریزی کردهاند، چرا که من توطئههای آنها ضد عراق را برملا کردهام.
فالح الخزعلی نماینده سابق پارلمان از ائتلاف الفتح نیز با تأکید بر مهندسی نتایج انتخابات و نقش امارات در این روند خواستار تشکیل کمیته تحقیق برای بررسی این موضوع شده و تاکید کرد که این انتخابات برای تشکیل دولت مهم است و نباید مداخله خارجی در آن صورت گیرد تا دولتی ملی و مشروع تشکیل شود.
حسین السبعاوی تحلیلگر مسائل سیاسی عراق از پیروزی غیرمنتظره متحدان امارات در انتخابات برگزار شده اخیر در این کشور ابراز تعجب کرده و نوشت که این موضوع شبهههایی را در مورد دست داشتن امارات در تقلب در این انتخابات مطرح کرده است. وی البته گفت که اثبات این موضوع نیاز به اقامه دلیل از سوی مخالفان امارات دارد.
السبعاوی با این وجود به لابیهای آمریکایی و غربی در ابوظبی و دبی اشاره و تاکید کرد که این لابیها هستند که چنین اقداماتی را به نام امارات انجام میدهند. البته امارات نیز در این زمینه مسئول است، چرا که این گروهها را در خود جای داده و نسبت به فعالیتهای آنها رضایت دارد. این کشور در بسیاری از کودتاها و عملیات جاسوسی نقش داشته و تاریخ آن مملو از چنین اقدامات غیرقانونی است.
پیش از این نیز امارات متحده عربی با استفاده از یک سامانه صهیونیستی اقدام به جاسوسی غیر قانونی از بسیاری از شخصیتها و اتباع کشورهای مختلف کرده بود که افشای این موضوع روابط بسیاری از رهبران دنیا با مقامات اماراتی را تیره کرد. اما از آنجا که سامانه مذکور یک سامانه اسرائیلی بود، این موضوع خیلی زود در محافل بینالمللی سرپوش گذاشته شد و اقدام جدی در مقابله با آن صورت نگرفت.
ابو علی العسکری سخنگوی حزبالله عراق اما عامل اصلی تقلب در انتخابات این کشور را مصطفی الکاظمی نخستوزیر برشمرده و تاکید کرد که وی به همراهی تعدادی از عناصر اطلاعاتی این کشور و با همدستی برخی جریانهای سیاسی متنفذ دست به تغییر نتایج انتخابات زدهاند که تنها در یک مورد از این تقلبها ۱۵ کرسی به نمایندگان مورد حمایت الکاظمی تحویل داده شده است. وی از قضات عراقی خواست تا به صراحت از آنچه که در خصوص مشکلات فنی در روند انتخابات میدانند سخن بگویند.
البته ادعای معترضان در خصوص مهندسی نتایج انتخابات تنها در جریان شمارش آراء نیست، بلکه آنها میگویند قبل از آن نیز برخی اقدامات غیرقانونی و تبعیض آمیز نشان دهنده تلاش برخی جریانهای حاکمیتی در خارج کردن برخی گروههای خاص از رقابتهای انتخاباتی است. به عنوان مثال در حالی که عناصر ارتش بنا به شرایط ویژه خود قادر به رای دادن در تمامی مراکز انتخاباتی استانهای مختلف بودند، اما نیروهای حشد شعبی که دهها هزار نفر از آنها برای مقابله با داعش و گروههای تروریستی و حفظ امنیت انتخابات در مناطق مرزی در مأموریت به سر میبردند، تنها میتوانستند در استان محل تولد خود رای بدهند، طبعا این موضوع باعث شد تعداد قابل توجهی از این افراد موفق به رأی دادن در انتخابات نشوند.
همچنین معترضان مدعی هستند که نمایندگان برخی نامزدهای حاضر در انتخابات نیز در روند شمارش و بازشماری آراء حضور نداشتند و برخی نیز از محل شمارش آراء اخراج شده اند.
در حال حاضر شخصیتهای سیاسی عراق به دو گروه محافظه کار و انقلابی تبدیل شده و برخی که آراء بالایی در روند اعلام نتایج برای آنها اعلام شده، خواستار حفظ وحدت و ترجیح منافع ملی بر منافع حزبی شده اند و برخی از گروههای سیاسی که از تقلب در انتخابات سخن می گویند، معتقدند که به هر نحوی باید حق خود را بازپس بگیرند.
شرایط موجود، عراق را در اوضاع پیچیده و مبهمی قرار میدهد، حال باید دید کدام جریان در این کشمکش پیروز خواهد شد و نتیجه نهایی اولین انتخابات زودهنگام پارلمانی عراق بعد از اعتراضات سال ۲۰۱۹ میلادی چه خواهد بود؟