• امروز : شنبه - ۳ آذر - ۱۴۰۳
  • برابر با : Saturday - 23 November - 2024
کل اخبار 6317اخبار امروز 0
9
در جلسه هم اندیشی «پویش مردمی جلسات خانگی قرآن کریم» مطرح شد؛

ضرورت احیاء سنت حسنه «جلسات خانگی قرآن»

  • کد خبر : 39741
  • 29 اسفند 1400 - 15:42
ضرورت احیاء سنت حسنه «جلسات خانگی قرآن»
عضو شورای مردمی جلسات خانگی:‌ در ماه مبارک رمضان و با تضعیف کرونا، ضمن اینکه خادمان برای احیای روضه‌های خانگی تلاش بسیار کردند، امیدواریم این حرکت‌ها در جلسه‌های خانگی قرآن نیز اجرایی شود.

به گزارش صدای حوزه، حجت الاسلام سید مصطفی حسینی در جلسه هم اندیشی اساتید برجسته قرآنی کشور در خصوص پویش مردمی جلسات خانگی قرآن کریم که در حرم مطهر شاه عبدالعظیم حسنی برگزار شد، اظهار داشت: بقای این انقلاب هم نیازمند تفکر قرآنی و جلسه‌های خانگی قرآنی است.

وی افزود: در گذشته رونق جلسات قرآنی بسیار بود، قرآن خوانده شده و بعد روضه‌ها برگزار می‌شد اکنون این جلسات قرآنی از روضه‌های خانگی تفکیک شده است و یک غفلتی در این زمینه صورت گرفته است.

تفکیک روضه و جلسات خانگی در سال های اخیر

عضو شورای مردمی جلسات خانگی ادامه داد: جلسه‌های قرآنی باعث شده بود که همه ارکان منزل در آن نقش ایفا می‌کنند این در حالی است که اکنون جلسه‌ها به هیأت‌های بزرگ رفته است و جلسه‌های خانگی با بحران بزرگ روبرو شده است.

وی با بیان اینکه محافل خانگی برای احیای سنت‌های اهل بیت برگزار می‌شود گفت: این روضه‌ها بیشتر از جلسات قرآنی است ضمن اینکه کارکرد جلسه‌های خانگی از هیأت‌ها فرق می‌کند.

وی بیان داشت: در سنت نبوی احادیثی در باره اینکه خانه و مساجد مراکز اصلی قرآن است ذکر شده است اما امروزه جلسه‌های قرآنی در مساجد نیز کمرنگ شده است و آن رنگ و بوی گذشته را ندارد.

وی تاکید کرد: رهبر معظم انقلاب اسلامی تاکید کردند که جلسه‌های خانگی قرآن باید احیا شود، متأسفانه این سنگرها را داریم از دست می‌دهیم و سایر مذاهب به تبلیغ دین می پردازندکه باید در این زمینه اقداماتی صورت گیرد.

حسینی با بیان اینکه باید جلسه‌های قرآنی را رونق دهیم گفت: در آستانه ماه مبارک رمضان قرار داریم که امیدواریم امسال با تضعیف کرونا جلسه‌های قرآنی برگزار شود ضمن اینکه خادمان برای احیای روضه‌های خانگی تلاش بسیار کردند که امیدواریم این حرکت‌ها در جلسه‌های خانگی قرآن نیز اجرایی شود.

وی بیان داشت: کارهای قرآنی بسیاری صورت گرفته است از پنج سال گذشته جلسه‌های قرآنی خانگی شکل گرفت و کارهایی در حوزه علمیه و حرم حضرت معصومه (س) اتفاق افتاد.

عضو شورای مردمی جلسات خانگی گفت: سرمایه‌های عظیمی در کشور داریم ۱۰۰ هزار مربی و معلم قرآنی داریم و چندصد هزار نفر طلبه‌های قرآنی داریم ضمن اینکه نهادهای نظامی و ارتشی نیز دارای مربیان و حافظان قرآنی هستند که اگر جلسه‌های قرآنی خانگی برگزار شود نور آن در جامعه نیز تأثیر گذار است.

جلسات خانگی قرآن باید احیا شود

وی با اشاره به اینکه جلسات خانگی قرآن باید احیا شود گفت: در جلسه‌های خانگی چنان کاری با جلسه‌های قرآنی کرده ایم که افراد به خاطر اینکه غلط نخوانند، قرآن نمی‌خوانند.

حسینی ادامه داد: تا زمانی که هیأت‌ها و حوزه‌های علمیه قرآنی نباشد عموم مردم نیز به سمت قرآن نخواهند رفت باید مطالبه گری کنیم و از حوزویان بخواهیم تا قرآن رونق یابد.

وی بیان داشت: باید به دنبال مردم برویم و از آنها بخواهیم که جلسه‌های قرآنی را برگزار کنند و این امر باید از سوی معلمان و حافظان قرآنی شروع شود.

عضو شورای مردمی جلسات خانگی با اشاره به اینکه جلسه‌های تراز قرآنی باید تعریف شود گفت: این مسیر قرآنی، یک هزار و ۴۰۰ سال جریان شیعه را حفظ کرده است باید از آن حفاظت کنیم و آسیب‌ها و آفت ها در این زمینه را باید شناسایی کنیم.

وی افزود: خادمان قرآن در آستان قدس رضوی و حضرت معصومه (س) پرچم‌هایی را تبرک کرده اند این پرچم به اساتید قرآنی اهدا می‌شود، در راستای تقویت ذکر اهل بیت (ع) در جلسات خانگی و هویت بخشی به این جلسات پرچم متبرک رضوی و فاطمی توسط نمایندگان پویش به جلسات شاخص قرآنی اهدا می‌شود.

وی از پویش جلسات خانگی قرآن کریم خبر داد و گفت: یک حرکت مردمی با بهره گیری از ابزارهای حمایتی و رسانه‌ای در جهت کمک به فراگیر شدن گفتمان جلسات خانگی در سطح کشور است.

جلسات خانگی قرآن کریم از سنت‌های حسنه‌ای است که دارای برکات فروانی است

عباس سلیمی معاون فرهنگی و امور زائران آستان مقدس حضرت عبدالعظیم حسنی (ع) در جلسه هم اندیشی اساتید برجسته قرآنی کشور در خصوص پویش مردمی جلسات خانگی قرآن کریم که در این حرم مطهر برگزار شد، گفت: اگر بخواهیم پیشرفت قرآن را با قبل از انقلاب مقایسه کنیم خدمات فراوانی شده است ولی همچنان در شأن نظام جمهوری اسلامی نیست و نتوانسته ایم به وظایف خودمان آنگونه که شایسه است عمل کنیم.

وی اضافه کرد: براساس تحقیقات صورت گرفته در کشورمان نشان می‌دهد که در یک آمار نگران کننده هنوز عده‌ای روخوانی ساده قرآن را بلد نیستند که باید در این زمینه برنامه ریزی شود.

این شخصیت برجسته قرآنی گفت: هیأت‌های سنتی و قدیمی قرآن پایگاه‌های تاکتیکی و عملیاتی بود که انقلاب از آنجا شکل گرفت و شاگران همین جلسات شهدا و مردان انقلابی بودند.

وی اضافه کرد: براساس تحقیقات صورت گرفته در کشورمان نشان می‌دهد که در یک آمار نگران کننده هنوز عده‌ای روخوانی ساده قرآن را بلد نیستند که باید در این زمینه برنامه ریزی شود.

این قاری قرآن، با اشاره به فناوری در عرصه‌های مختلف اظهار داشت: دگرگونی‌هایی که در آموزش قرآن مطرح شد مقداری ما را از کارهای باصفای بی کلک مخلصانه غفلت داد تا محافل قرآنی را با حضور تعداد بیشتری افراد تشکیل دهیم.

وی افزود: اکنون تجهیزات الکترونیکی و بسیاری از فناوری‌ها در اختیار قرآن قرار گرفته است تا قرآن به آن جایگاه واقعی خویش بازگردد اما به صفای آن جلسه‌های خانگی قرآن نمی‌رسد.

سلیمی خاطر نشان کرد: در گذشته محافل قرآنی با حضور تعداد کمی از افراد در خانه‌ها برگزار می‌شد که با صفا و صمیمیت بسیار بود.
وی با بیان اینکه باید از تجربه‌های شخصیت‌های برجسته قرآنی استفاده کرد گفت: اسطوره‌های بسیاری از جمله حافظان و علما در عرصه قرآن هستند که باید از آنها الگوسازی کرد.
این شخصیت قرآنی، ادامه داد: آماده استفاده از نقطه نظرات و تجربه‌ها و شخصیت‌های برجسته قرآنی هستیم تا از آن در راستای ترویج فرهنگ قرآن خوانی و انس با آن بهره ببریم.

پیشکسوت قرآنی با اشاره به اینکه مسیحیت و یهودیت و سایر فرقه‌ها به دنبال ترویج ادیان خود هستند گفت: با تبلیغات و هزینه‌های که این فرقه‌ها می‌کنند بسیاری از افراد از جمله صاحبنظران را جذب می‌کنند تا علیه قرآن و مقدسات دین اسلام قلم بزنند.

وی افزود: جلسات خانگی قرآن کریم از سنت‌های حسنه‌ای است که دارای برکات فروانی است، بسیاری از اساتید و نخبگان قرآنی از همین جلسات خانگی رشد و پرورش پیدا کردند.

این قاری و پیشکسوت قرآنی، با اشاره به تاریخچه جلسات خانگی قرآن اظهار داشت: در گذشته محافل قرآنی با حضور تعداد کمی از افراد در خانه‌ها برگزار می‌شد که با صفا و صمیمیت بسیار بود.

وی با بیان اینکه باید از تجربه‌های شخصیت‌های برجسته قرآنی استفاده کرد گفت: اسطوره‌های بسیاری از جمله حافظان و علما در عرصه قرآن هستند که باید از آنها الگوسازی کرد.

این شخصیت قرآنی، ادامه داد: آماده استفاده از نقطه نظرات و تجربه‌ها و شخصیت‌های برجسته قرآنی هستیم تا از آن در راستای ترویج فرهنگ قرآن خوانی و انس با آن بهره ببریم.

وی افزود: جلسات خانگی قرآن کریم از سنت‌های حسنه‌ای است که دارای برکات فروانی است، بسیاری از اساتید و نخبگان قرآنی از همین جلسات خانگی رشد و پرورش پیدا کردند.

حسین اخوان اقدم با بیان اینکه خانه و مسجد مهمترین اماکن برای نهادینه سازی فرهنگ جلسات قرآن است گفت: در سه دهه گذشته فرهنگ قرآنی در مساجد بسیار رشد کرده است به گونه‌ای که تلاوت یک صفحه‌ای قرآن در مساجد برگزار می‌شود.

وی افزود: ترویج فرهنگ برگزاری جلسات خانگی قرآن را باید با استفاده از ظرفیت مساجد تبلیغ کرد تا خانواده‌ها به آن اهتمام بورزند و این موضوع گسترده‌تر و فراگیر تر شود.

وی با اشاره به اینکه باید از ظرفیت قاریان قرآن برجسته برای خواندن یک صفحه از قرآن در مساجد استفاده کرد گفت: در حال حاضر جلسه هفتگی قرآن در برخی مساجد برگزار و همچنین تفسیر قطره‌ای قرآن به اندازه یک دقیقه ارائه می‌شود که باید از این الگوها برای جلسات خانگی قرآن استفاده کرد.

وی ادامه داد: آموزش قرآن ویژه کودکان و نوجوان از مهمترین مباحثی است که باید مورد توجه قرار گیرد، که باید از ظرفیت انیمیشن سازی برای ترویج جلسات خانگی قرآن بهره برد.

سازمان‌های فرهنگی و قرآنی آموزش ساده روخوانی را به زبان ساده تهیه کنند

سید محسن موسوی بلده با اشاره به اینکه سازمان‌های فرهنگی و قرآنی آموزش ساده روخوانی را به زبان ساده تهیه کنند گفت: این آموزش‌ها را در اختیار اساتید قرآنی قرار دهند تا به جلسات خانگی قرآن اهدا کنند.

وی گفت: این آموزش‌ها در کنار درس‌هایی که اساتید در جلسات خانگی قرآن ارائه می‌کنند مفید واقع می‌شود و به جذب کودکان و نوجوانان در انس با قرآن کمک می‌کند.

وی با اشاره به اینکه باید برای جذب افراد به سمت قرآن مشوق‌هایی قرار دهیم گفت: این امر باعث می‌شود تا کودکان و جوانان به سمت قرآن ترغیب شوند در گذشته این موضوع رواج بیشتری داشت.

شکل‌گیری حرکتی مردمی برای ترویج جلسات خانگی قرآن

استفاده از ظرفیت امامان محله در جلسات خانگی قرآن

عبدالرسول عبایی با بیان اینکه قاری قرآن باید مدافع مظلومان باشند گفت: هر کدام از این قاری‌ها می‌توانند در جلسات خانوادگی قرآن باعث خیر و برکت باشند.

وی افزود: با برگزاری جلسه‌های خانگی قرآنی، جوانان هر محله را باید در مسیر قرآن تربیت کنیم و بر روی مسائل روحی و روانی آنها کار کنیم.

وی با اشاره به اینکه باید از ظرفیت امامان محله در ساماندهی جلسه‌های خانگی قرآن بهره برد گفت: قاریان قرآنی و امامان جمعه شاگردان قرآنی را مکلف کنند تا هر کدام در محله و خانه‌های خودشان محافل انس با قرآن را برگزار کنند.

جلسات خانگی قرآن یکی از مسائل مهم هویت سازی است

محمدحسین محمدزاده به هویت سازی قرآنی تاکید کرد و گفت: تشویق کردن افرادی که وارد جلسات قرآنی خانگی می‌شوند یکی از مسائل مهم هویت سازی است.

هویت سازی پایه علمی دارد که باید آن را از یافته‌ها و تجربه‌های قاریان و اساتید قرآنی یاد بگیریم. برای رسیدن به یک برنامه ریزی مؤثر باید وضعیت سنجی دوران ۴۳ ساله انقلاب اسلامی و شناسایی نقاط قوت و ضعف را داشته باشیم و بر اساس آن از تجربه‌های مؤثر در جذب افراد به سمت قرآن بهره ببریم.

وی بیان داشت: باید بازنگری دقیق در این زمینه صورت گیرد و برای نسل امروز انس با قرآن احساس نیاز شود همچنین از نظر رسانه‌ای و تبلیغی، تغییر رفتار در مخاطبان باید ایجاد شود انس و ارتباط با قرآن باید وارد سبد خانواده‌ها شده و روش‌های آن ارائه شود.

باید حلقه‌های اول قرآنی را شناسایی کنیم

محمدمهدی بحرالعلوم با اشاره به اینکه در جلسه‌های خانگی قرآنی باید بر روی محتوا کار شود گفت: باید حلقه‌های اول از فعالان قرآنی را شناسایی کنیم در همین زمینه ۶۰ الی ۷۰ هزار حافظ قرآنی از یک جز تا کل قرآن داریم که اگر این افراد توجیه شوند که در راه اندازی جلسه‌های قرآنی خانگی همکاری کنند ظرفیت خوبی را شاهد خواهیم بود.

وی با تاکید بر روی نمادهای قرآنی گفت: نیاز به نمادهایی داریم که توجه جامعه را به موضوعات قرآنی جلب کند در این زمینه ضعیف عمل کرده ایم چراکه نمادها، مردم را به این سمت خواهند برد.

وی به ظرفیت چندین هزار مؤسسه‌های قرآنی اشاره کرد و گفت: باید با سازمان‌های متولی هماهنگی شود تا مؤسسه‌های قرآنی، کلاس‌ها را در مساجد و خانه‌ها فعال کنند.

سیدمهدی سیف، با اشاره به اینکه محور جلسه‌های خانگی قرآن مادران هستند گفت: باید دوره‌هایی پیش بینی شود تا مادران را با روش‌های سنتی و مدرن آشنا کنیم و آنان را وارد مدار آموزشی قرآن کنیم.

وی با اشاره به اینکه جلسه‌های خانگی قرآن را می‌توانیم با استفاده از تکنولوژی مدرن از جمله شبکه‌های مجازی به صورت برخط برگزار کنیم گفت: از جلسه‌های خانگی قرآن فیلم‌های مستند تهیه شود که این امر باعث پیشرفت و ارتقای افراد و تشویق سایر خانواده‌ها می‌شود.

وی گفت: باید سازوکارهای ساده همگانی را تعریف کنیم تا افراد یادگیری قرآن را ارزشیابی کنند و مشکلاتشان را از کارشناسان قرآنی بپرسند که این امر به پویایی فعالیت‌ها کمک می‌کند.

شایان ذکر است پویش جلسات خانگی قرآن کریم با عنوان «ستاره های زمین» امسال در ماه مبارک رمضان اجرا خواهد شد و سامانه جلسات خانگی قرآن کریم به آدرس https://jkqk.ir/ جهت دریافت اطلاعات بیشتر و ثبت نام علاقمندان در این پویش راه اندازی شده است.

لینک کوتاه : https://v-o-h.ir/?p=39741
  • منبع : خبرگزاری مهر

مطالب مرتبط

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.