به گزارش خبرنگار صدای حوزه در روزهای گذشته و با نزدیک شدن به موسم انتخابات، رئیس جمهوری اقدامات و ادبیات متفاوتی را در پیش گرفته است. حسن روحانی که در طول ریاست جمهوری خود برای فرار از پاسخگویی به دنبال حاشیهسازی و اظهارات جنجالی بوده است، گویا اینبار علاوه بر حاشیهسازی به عنوان پوششی برای ضعف عملکردش، مقاصد دیگری را نیز دنبال میکند.
برخی از این اقدامات و اظهارات بدین شرح است:
پیام عجیب روحانی در روز ارتش
رئیس جمهور طی بیانیهای در روز ارتش ضمن تاکید معنادار از نقش ارتش نوشت: “ارتش از ملت، بدون آنکه از عقیده دینی و مذهبی و تمایل سیاسی … آنها خبر داشته باشند دفاع میکنند. کافی است ایرانی باشید تا ارتش از شما دفاع کند.”
وی در یک پالس امنیتی به ارتشیان تاکید کرد: “زمانی که ملتی از حکومتی ناراضی و رویگردان شود این ارتشها هستند که باید در میان ملتها و حکومتها یکی را برگزینند و تصمیم بگیرند و انتخاب کنند… این مسأله هم روشن است که ارتشها باید از دولتی حمایت کنند که به ملتش خیانت نکرده است.”
سرعت بالا مذاکرات هستهای
در روزهای گذشته، برخلاف ادعای روحانی، که عنوان کرده است: “در مذاکرات وین عجله نداریم.” عراقچی از کنار گذاشتن روند گام به گام خبر داد و گفت: “مذاکرات بر روی اقدام نهایی متمرکز شده است.” هرچند عراقچی نیز بر شتابزده نبودن مذاکرات تاکید کرده اما کارشناسان ازعان به تعجیل هیئت ایرانی در رسیدن به یک توافق اولیه دارند.
همچنین روحانی روز پنجشنبه گفت: “مخالفان هرچه هم زور داشته باشند، یک لحظه برای رفع تحریم صبر نمیکنیم”
آغاز مذاکرات مستقیم با عربستان
روزهای گذشته خبر دیدار مستقیم هیئت ایرانی و عربستانی به میزبانی عراق نیز مورد توجه رسانهها قرار گرفت. سخنگوی وزارت خارجه در اینباره گفت: “ایران همواره از گفتوگو با پادشاهی سعودی استقبال کرده و آن را به نفع مردم دو کشور و صلح و ثبات منطقهای دانسته و این فکر [رویکرد] ادامه خواهد یافت.”
زمزمه تعویق انتخابات
حسن روحانی، روز یکم اردیبهشت در سخنانی حرف از تعویق انتخابات زد؛ اظهاراتی که در انتخاباتهای گذشته جز در پستوهای برخی جریانات سیاسی حرفی از آن در سپهر سیاسی شنیده نمیشد اما رئیس جمهور در یک سخنرانی عمومی گفت: “ما در مذاکرات هسته ای هیچ نظری به انتخابات نداریم؛ حتی اگر انتخابات در سال ۱۴۰۱ انجام شود!”
وی در همین سخنرانی با کنایه به رهبر معظم انقلاب گفت: فقط می گویند اصل مدیریت قوی است و نباید ترسید؛ خب ما نمیترسیم و مدیریت قوی خود را در دولت یازدهم نشان دادهایم، اما با دست بسته چه میشود کرد؟!”
یک فرضیه نه چندان صلحآمیز!
صحبتها و اقدامات اخیر دولت و رئیس جمهور، را میتوان با مقدمهای نسبتا طولانی همراه دانست: رفراندوم؛ این مقدمه نسبتا طولانی را که از سالهای گذشته مورد توجه روحانی بوده است در ماههای اخیر نیز تکرار شده است و احتمالا بازهم توسط دولت تکرار میشود.
بر اساس یک فرضیه ناخوشایند و کاهش احتمالی مشارکت مردمی در انتخابات ۱۴۰۰، رئیس جمهور بعدی با کمترین آراء مردمی انتخاب خواهد شد. روحانی و تیمش با کلیدواژه «رئیس جمهور حداقلی» مستعد بحرانآفرینی، به بهانه ادامه روند احیای برجام و تعاملات منطقهای، مخدوش بودن انتخابات و … در فاصله حدودا ۲ ماهه بین انتخابات و مراسم تحلیف رئیس جمهور بعدی را دارند.
بحرانی که برخی، به بهانه بهبود معیشت مردم، سعی در تقابل مردم در مقابل نظام برای «ادامه روند دولت» و یا «توافقهای مجهول» دارند و پیشاپیش نیز ارتش را در مقابل حکومت تحریک میکند.
ضرورت هوشیاری مسئولین امر
البته رهبر معظم انقلاب، کارآمدترین سبک مدیریت بحران و رفع فتنه از کشور را در موارد مشابه قبلی به خوبی اجرایی کرده است. مردم نیز گوش به امر رهبر در میدان حضور داشتهاند؛ در مورد بحرانهای پیشروی نظام نیز همینگونه خواهد بود. مهم زیرکی و هوشیاری مجلس، قوه قضائیه و دستگاهها امنیتی است که در پیشگیری از این گردنه احتمالی به درستی اقدام کنند.
پیشبینی سناریوهای احتمالی برای انتخابات ۱۴۰۰، ضرورت تلاش همهجانبه اهالی رسانه و کنشگران اجتماعی را در ترغیب مردم برای مشاکرت حداکثری را ضروری مینماید.