• امروز : پنج شنبه - ۹ آذر - ۱۴۰۲
  • برابر با : Thursday - 30 November - 2023
کل اخبار 6196اخبار امروز 0

صدای حوزه امروز

مسجد گره‌گشای روستای زندآباد دو هزار طلبه روانشناس یا تعداد معدودی متخصص حوزوی؟! رسالت سنگین دوهزار طلبه روانشناس حوزوی برای کمک به نوجوانان در مواجهه با مشکلاتی مثل افسردگی مراسم تکریم و معارفه در مدرسه علمیه حضرت آیت الله بهجت (ره) قم با حضور آیت الله مدرسی یزدی از این حسن انتخاب توسط مدیریت حوزه های علمیه برای معاونت تهذیب، به خودتان ببالید! یکی از روش های ارتقا در مناصب مدیریتی حوزه! تبعات کلاف سر در گم عناوین حوزوی به انتخابات خبرگان رسید؛ وقتی حوزه علمیه برای تأیید اجتهاد هم برنامه ای ندارد! اعضای ستادهای راهبری حوزه، کار راه اندازهایی که کارمند نیستند! درخشش حوزه علمیه قم در حمایت از عملیات طوفان الاقصی و مردم مظلوم فلسطین حوزه علمیه؛ از درس‌های ۳۰۰ نفره تا کرسی‌های ۳ نفره: اضمحلال یا ارتقا؟! درس آقایان نشست دوره ای اساتید خلوت است، نه دروس اطراف حرم! نگرانی‌های استاد علوی بروجردی! از هوش مصنوعی تا سنت های تحقیقی حوزه تبلیغ به سبک مکتب اسلامی، تزکیه در وسط میدان!

6
حجت الاسلام خسروپناه مطرح کرد؛

اگر چالش جمعیت را به عامل فرهنگی یا اقتصادی منحصر کنیم غلط انداز است/چالش اساسی در بحران جمعیت، مسئله حکمرانی است

  • کد خبر : 38820
  • ۰۵ اسفند ۱۴۰۰ - ۱۲:۳۲
اگر چالش جمعیت را به عامل فرهنگی یا اقتصادی منحصر کنیم غلط انداز است/چالش اساسی در بحران جمعیت، مسئله حکمرانی است
خسروپناه: چالش اساسی در بحران جمعیت، مسئله حکمرانی جمعیت است. همچنین فقدان فقه حکمرانی مسئله ای است که باید با همت حوزه علمیه برطرف گردد.

به گزارش خبرنگار صدای حوزه، حجت الاسلام و المسلمین عبدالحسین خسروپناه در گفت و گویی در رابطه با موضوع جمعیت به ریشه بحران جمعیت اشاره کرد و تاکید نمود که چالش اساسی در این بحران، مسئله حکمرانی جمعیت است. همچنین فقدان فقه حکمرانی مسئله ای است که باید با همت حوزه علمیه برطرف گردد. مشروح این گفتگو در ادامه تقدیم می گردد.

چالش اساسی موضوع جمعیت، فقدان حکمرانی جمعیت است

حجت الاسلام خسروپناه تصریح کرد که چالش اساسی موضوع جمعیت، نه فرهنگی است و نه اقتصادی، بلکه حکمرانی است. ما در موضوع حکمرانی جمعیت ضعیف هستیم و اینکه مقام معظم رهبری در راستای افزایش جمعیت توصیه می کنند، تازه آغاز راه می‌باشد و داستان با این توصیه ها تمام نمی‌شود.

وی افزود برای مثال به عقیده کارشناسان انقلابی، با وجود ضعفی که در موضوع حکمرانی غذایی داریم و با وضعیت تغذیه که جهاد کشاورزی دنبال می‌کند ما فقط می توانیم ۵۰ تا ۶۰ میلیون جمعیت را تامین کنیم. اگر وضعیت امنیت غذایی کشور اصلاح نشود و موضوعات مختلف کشاورزی و دام و طیور ساماندهی پیدا نکند، در آینده با بحران مواجه خواهیم شد؛ اما اگر حکمرانی امنیت غذایی شکل بگیرد و اصلاحاتی در سیاست گذاری و تنظیم گری و خدمات عمومی صورت پذیرد، این ظرفیت در ایران وجود دارد که حتی تا ۲۰۰ میلیون جمعیت را نیز تامین کنیم.

عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و و اندیشه اسلامی گفت: این که چالش جمعیت را به عامل فرهنگی یا اقتصادی منحصر کنیم غلط انداز است؛ زیرا ممکن است عده‌ای بگویند مشکل فرهنگی است و جوان ها علاقه‌ای به ازدواج و تعدد فرزند ندارند؛ یا مثلاً عده‌ای بگویند که شغل و کار مناسب وجود ندارد؛ اما در اصل ریشه‌ی این دو عامل یعنی فرهنگی و اقتصادی، موضوع حکمرانی است؛ یعنی ما حکمرانی جمعیت نداریم.

وی اضافه کرد حکمرانی عبارت است از سیاست گذاری، تنظیم‌گری و خدمات عمومی؛ ما این سه حوزه را نداریم. حتی در مسئله اشتغال که عده‌ای آن را در بحث جمعیت به عنوان عامل مهم مطرح می‌کنند مثلاً اگر فردی مجموعه‌ای تولیدی راه اندازی کرد و قصد جذب کارگر را داشت، قانون کار مشخص می‌کند که چه میزان حقوق باید به کارگر پرداخت شود و اگر کارفرما مدعی شود که با وضع تولید فعلی نمی‌تواند این حقوق را پرداخت کند قانون به او می‌گوید که کارگر و کارمند نگیر؛ این یعنی تولیدی را تعطیل کن!

استاد خسروپناه اظهار داشت این در در حالی است که در کشور آلمان اگر کارخانه‌ای میزان حقوق تعیین شده توسط دولت را نتواند پرداخت کند، در این صورت دولت اجازه شروع کار را می دهد و مابقی مبلغ حقوق کارگر را خود پرداخت می‌کند؛ به این دلیل که هم کارفرما تولید کار داشته باشد و هم کارگر منبع درآمد؛ اما نتیجه قانون کار در ایران تعطیل کردن کارخانه و تعطیلی اشتغال و بیکاری بیشتر است. این مثال ها نشان دهنده‌ی نداشتن حکمرانی در کشور ماست؛ بنابراین به نظر بنده بحث جمعیت باید با نگاه حکمرانی حل شود.

فقدان فقه حکمرانی جمعیت در حوزه علمیه

استاد خسروپناه بیان کرد نکته بعدی این است که ما در حوزه، فقه حکمرانی جمعیت را نداریم؛ حوزه علمیه باید پشتیبانی فقهی و حِکمی نظام را تامین کند. وقتی اسلام این میزان به جمعیت و نیروی انسانی و قوام خانواده تاکید دارد، پس این یک مقوله جدی‌ست و فقها نمی‌توانند به این مسئله توجه نداشته باشند.

بحران جمعیت برای بسیاری از فقها روشن نیست

وی افزود فقیه باید موضوع شناسی کند ولو از کارشناسان و متخصصان کمک بگیرد. به نظر بنده موضوع جمعیت برای خیلی از فقها روشن نیست؛ این درحالی است که در آینده نزدیکی با مسئله بحران جمعیت مواجه خواهیم شد که در آن زمان جمعیت پیر و فرسوده و بازنشسته می‌شود؛ البته ستاد ملی جمعیت راه اندازی شده است؛ اما به نظر بنده به مسئله‌ی جمعیت نگاه حکمرانی نشده است و حوزه با توجه به مسئولیتی که در تبیین و ترویج حکمت و فقاهت دارد باید به این مقوله نیز بپردازد.

مطالب مربط:

بحران جمعیت ایران‌، از ادعاهای غیرعلمی تا آینده تاریک

لینک کوتاه : https://v-o-h.ir/?p=38820

مطالب مرتبط

۰۷فروردین
کاهش جمعیت و حوزه علمیه
۰۳خرداد
تبلیغات سنگین و شبکه نفوذ از جمله موانع افزایش جمعیت
نائب دبیر ستاد راهبری خانواده و جمعیت حوزه مطرح کرد؛

تبلیغات سنگین و شبکه نفوذ از جمله موانع افزایش جمعیت

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.