به گزارش خبرنگار فضای مجازی صدای حوزه، بابک شکورزاده، با انتشار یادداشتی، به انتقاد از نحوه چیدمان گروه های استندآپ کمدی و خندانندهشو در خندوانه پرداخته است که در ادامه مطالعه می نمایید:
لبه تیغ خندانندهشو
استندآپ کمدی یا خندانندهشو سبکی از طنز است که با برنامه خندوانه در ایران نهادینه شد. استندآپ کمدی معمولا توسط یک نفر اجرا میشود. در این نمایش، کمدین با اجرای سریعی از داستانگویی، لطیفه و شوخیهای کوتاه و گذرا و بداههسازیهایی که تماشاگران پذیرای آنها باشند به انتقال مضامین میپردازد. با توجه به ویژگی اساسی طنز که ذاتاً نقد اجتماعی با تِم خنده است، طبیعتا در استندآپ نیز جا دارد که این مسئله رعایت شود و صرفا نکات خنده دار بی هدف بیان نشود.
با این اوصاف اصل استندآپ به خودی خود مشکلی ندارد و علاوه بر فضای طنز و شادیآوری که معمولا دارد به نوعی نقد اجتماعی نیز محسوب میشود و میتواند گامی در جهت اصلاح امور بردارد؛ پس تا اینجا اشکالی به آن وارد نیست و بلکه میتواند امری مثبت تلقی شود.
مشکل از جایی شروع میشود که این سبک از طنز، مرزهای شرع ، عرف و اخلاق را نادیده بگیرد و منجر به بیاخلاقی و کارهای خلاف شرع گردد. با توجه به ویژگی ذاتی استندآپ در نقد اجتماعی خندهدار، احتمال افتادن در ورطه بیاخلاقی و امور خلاف شرع قابل توجه است و چه بسا ولو ناخواسته شخصی که استندآپ می کند وارد این مسائل شود. برای مثال از مهمترین موارد ناشایستی که می تواند آفتی برای استندآپ به حساب بیاید، تحقیر و تمسخر دیگران است که به اسم طنز ممکن است بار منفی به استندآپ بدهد. این ظرافت و دقت خاصی را می طلبد که کمدین بتواند این لبه تیغ را به راحتی رد کند و در این ورطه نیفتد.
در حال حاضر سری جدید خندانندهشو آغاز شده و مهمترین بخش برنامه خندوانه را در این شبها به خود اختصاص داده است. مرحله مقدماتی مسابقه خندانندهشو شامل چهار گروه پنج نفره است و نکته قابل تأمل در این باره این است که گروه بندی کمدینها طوری چیده شده که در هر گروه یک زن به همراه چهار مرد قرار دارند.
حالا سوال این است که چه اصراری بوده که گروهها این گونه چیده شوند؟ آیا بهتر نبود که زنها گروه مستقلی داشته باشند؟ این انتقاد به این دلیل است که این هم گروهها برای آماده شدن در مسابقه با هم تعامل جدی دارند و ازاین رو میتواند به راحتی حریم محرم و نامحرم را بر هم بزند و عملا نوعی عادی سازی را به دنبال خواهد داشت؛ هر چند که این گونه مسائل در عالم نمایش امری عادی است، ولی بالاخره پسندیده است که تا جایی که امکان دارد این نکات رعایت شود؛ ولی متأسفانه این موضوع نادیده گرفته شده است.
نکته قابل توجه دیگر در مورد استندآپ کردن بانوان این است که با توجه به ویژگی استندآپ و طنازی که طبیعتا کمدین باید داشته باشد، خانمهایی که استندآپ میکنند خیلی باید مراقب باشند که رفتارشان باعث جلب توجه جنسی نامحرم نشود؛ چرا که هر گونه رفتار خانمها که چنین جلب توجهی را به دنبال داشته باشد شرعا اشکال دارد.