به گزراش صدای حوزه، مصطفی گراشی از مداحان پیشکسوت و اصیل خوان اهل بوشهر، در گفتوگویی به تغییر محتوای نوحهخوانی و بررسی وضعیت مرثیهسرایی در جامعه امروز و راهکارهای مقابله با آسیبهای آن و جبران عقبافتادگیها پرداخت.
گراشی در بخشی از این گفت و گو اذعان کرد: در خصوص ارائه کارهای استودیویی با استفاده از نوحههای مقبول عامه به شدت مخالفم و معتقدم برای تهیه یک کار استودیویی باید از صفر تا صد کار جدید باشد. اینکه یک نوحه یا واحد که شاعر، نواساز و مداح برای ایجاد رسیدن به مرز پختگی و کسب مقبولیت از لحظه تولد تا ارائه و جا افتادن آن کار زحمات زیادی را متحمل شدند و سالها در فضایی کاملاً معنوی، ارتباطی عاطفی با مخاطب برقرار کرده را زیر صدای موسیقی بگذاریم، لطمات زیادی به کار وارد میکند که گاهی باعث فدا شدن و فراموش شدن اصل نوحه میشود. لذا معتقدم با توجه به اینکه فقر شاعر و آهنگساز نداریم، صحیح است با هماهنگی و همکاری شاعر و آهنگساز کار را از ابتدا تا انتها آماده کرده و زمینه خلق فضاهایی جدید و تاثیر گذار ایجاد کنیم.
وی افزود پیرامون استفاده از موسیقی پاپ در مداحی؛ این اتفاق در نوحههای سنتی بوشهر رخ نداده است اما توسط برخی مداحان کشوری مورد استفاده قرار میگیرد که تاسفآور است و ادامه این روند میتواند در درازمدت زمینه تضعیف سنت عزاداری را فراهم کند. جای تاسف دارد که به جای پیروی از سبک و سیاق مداحی اصیل و تاثیرگذار بزرگانی چون مرحوم موذن زاده اردبیلی، مرحوم سیداصغر سعیدمنش، مرحوم سیدجواد ذبیحی و بزرگان دیگر، نوای مداحی که باید ایجادکننده حس حزن، حماسه، شور، شعور عاشورایی و زمینهساز پیوند با اهل بیت(ع) باشد؛ توسط معدود افرادی که به هیچ اصل و قاعدهای پایبند نیستند به ابتذال کشیده شود.
این مداح بوشهری خاطرنشان کرد تنزل مداحی قوی و تاثیرگذار کلام محور به مداحی ریتمیک و ریتممحور، خیانتی نابخشودنی است که یقیناً عواقب دنیوی و اخروی سختی را در پیش خواهد داشت. البته مراجع، علما و فضلای دینی بارها به این اقدام ناپسند به طرق مختلف اعتراض کردهاند اما ظاهراً آقایان گوششان بدهکار نیست و لازم است برخوردی هوشمندانه و قاطع در برابر این آسیب اتخاذ شود.