حجت الاسلام و المسلمین حمزه قدیری در گفتگو با خبرنگار صدای حوزه، با اشاره به اینکه هدف از راهاندازی مجمع فعالان حوزوی فضای مجازی، ساماندهی و تقویت توان و نیز قدرت همافزایی طلاب و فضلای فعال در عرصه فضای مجازی، آن هم با رویکرد مردمی است، اظهار داشت: در این مقطع با توجه به درپیش بودن انتخابات حساس و سرنوشتساز ریاستجمهوری، هدف ما در مجمع، «تحقق مشارکت حداکثری مردم در انتخابات» و نیز «تبیین و ترویج شاخصه ها و مؤلفه های انتخاب کاندیدای اصلح» است؛ در واقع هدف ما تبیین گفتمان انقلاب است و نه معرفی و تبلیغ فرد خاصی.
ضرورت گفتگوی مستقیم مبلغین با مردم
وی افزود: اعتقاد ما این است که در کنار منبر که جایگاه مهم و سنتی خاص خود را دارد، مردم نیاز به گفتگو با حوزویان دارند؛ اینکه با طلاب و روحانیون صحبت کرده و متقابلاً حرف های آن را بشنوند، به خصوص در تحولات سیاسی و اجتماعی مثل انتخابات که طبعاً مردم سؤالات و شبهاتی دارند.
اقبال مردم به شبکههای اجتماعی گفتگو محور
مسئول اجرای طرح «زنجیره تواصی» گفت: با توجه به افزایش حضور مردم در شبکههای اجتماعی گفتگو محور، لازم است که ما حساب شده در این زمینه ورود پیدا کنیم و بر این اساس یکی از اهداف این طرح، برنامهریزی برای معرفی پلتفرمهای ایرانی و نرمافزارهای داخلی برای بحث گفتگو در فضای مجازی است.
«حضور حداکثری» محور اصلی طرح
وی بیان داشت: همان طور که گفته شد، یکی از اهداف مهم ما در مقطع فعلی، ترغیب مردم برای مشارکت حداکثری در انتخابات است به ویژه با عنایت به شرایط سخت اقتصادی که عدهای به این بهانه و در راستای خواست دشمن به دنبال دلسرد کردن مردم از حضور در پای صندوقهای رأی هستند؛ لذا ما تکیلف خود میدانیم که در فضای مجازی فعالیت مناسب و تأثیرگذاری داشته باشیم.
وی افزود: بر این اساس، طرح گفتگو و زنجیره تواصی را شکل دادهایم، با این هدف که آموزشهای مختصری به طلاب بدهیم و در فرصت زمانی باقی مانده در اسرع وقت از توان طلاب در عرصه گفتگو و مباحثه در بستر فضای مجازی استفاده نماییم.
استفاده از «روبیکا» به عنوان شبکه اجتماعی گفتوگو محور ایرانی
قدیری همچنین گفت: در حال حاضر در بستر روبیکا امکان گفتگوی صوتی وجود دارد، هر چند برخی نرم افزارهای دیگر ایرانی هم این کار را انجام میدهند اما کیفیت مطلوب روبیکا را ندارند، لذا با محوریت روبیکا این کار دنبال میشود و بر اساس فراخوانی که دادیم بیش از ۱۴۰۰ نفر از طلاب و فضلا استقبال کردند و روز شنبه هفته جاری نیز افتتاحیه این طرح با سخنان حجج اسلام و المسلمین پناهیان و سرلک انجام شد.
وی ادامه داد: مدل افتتاحیه ما نیز گفتگو محور بود به این صورت که اساتید دقایقی صحبت کردند و در ادامه و تا نیمه شب طلاب و مبلغین سؤالات خود را طرح کرده و اساتید پاسخ های لازم را ارائه میدادند.
«مجمع فعالان حوزوی فضای مجازی» در مسیر انسجام
وی با بیان این که مجمع فعالان حوزوی فضای مجازی در حال حاضر در مسیر هویتیابی و انسجام خویش است، گفت: با توجه به این که جریان تبلیغ در فضای مجازی متولی خاصی ندارد تشکیل این مجمع ضروری است، چه آنکه تا پیش از این طلاب و مبلغین براساس احساس تکلیف و سلیقه خود در این فضا فعالیت دارند، اما لازم است که به شکل منسجم و هدفمند این امور دنبال شود و یکی از اهداف مجمع نیز همین مساله بوده است.
دبیر مجمع فعالان حوزوی فضای مجازی یادآور شد: ما معتقد هستیم به خصوص بعد از شیوع ویروس کرونا که اهمیت فضای مجازی در جامعه بیش از پیش شده است که باید جریان همافزایی و انسجام در فعالیتهای فضای مجازی، به یک جریان مستمر و تأثیرگذار تبدیل شود.
وی افزود: همان طور که پیشتر نیز اشاره شد، رویکرد ما مردمی است و معتقدیم که موفقیت انقلاب در طول بیش از ۴۲ سال اخیر نیز به برکت فعالیت ها و رویکردهای مردمی بوده و امروز به شدت نیاز است که این رویکرد مردمی در بستر فضای مجازی تقویت شود.
به دنبال گفتمانسازی هستیم
وی گفت: این را هم باید متذکر شوم که این حرکت صرفاً منحصر به انتخابات نیست بلکه میخواهیم جریان تبلیغ فضای مجازی را به کمک تشکلهای مردمی و نیز حمایت و همراهی مجموعههای سازمانی در کشور تقویت کنیم و این مساله به یک گفتمان رایج تبدیل شود.
طرح «زنجیره تواصی»
قدیری در خصوص نحوه حضور و فعالیت طلاب مبلغ در این عرصه بیان داشت: طلاب با نصب نرمافزار روبیکا و عضویت در کانالی که به همین منظور ایجاد شده است وارد طرح میشوند. محتوای مورد نیاز، برنامههای طرح و اطلاعرسانیها از این کانال منتشر میگردد. محتوایی که در کانالها بارگزاری میشود نیز عمدتاً محتوای آموزشی است که کمک کار طلاب در این روند خواهد بود.
دعوت از اساتید مطرح و حضور این اساتید در کانال به همراه گفتگوی زنده اساتید با طلاب به صورت یک شب در میان از برنامههای ثابت و پرطرفدار این طرح میباشد. البته در دیگر شبها نیز گفتگوی میان طلاب شکل میگیرد و اشتراک تجربیات و نظرات صورت مییابد.
به کمک ارتباط مستقیم با این اساتید، طلاب و مبلغینی که در قم نیستند و یا امکان ارتباط با اساتید را ندارد، از این طریق میتواند سؤالات خود را مطرح کرده و به این وسیله نیازهای محتوایی و اندیشهای خود را تامین کنند. از سوی دیگر گفتگوهای برتر در فضای گفتگویی که صورت میگیرد و دارای محتوای مناسبی است، به عنوان خبر در رسانهها و خبرگزاریها منتشر میشود.
وی افزود: علاوه بر این موضوع، طلاب و مبلغین، آموزشهایی که در این دوره دریافت کردهاند را در ضمن ایجاد گروههایی در روبیکا و جذب اعضا، فعالیت تبلیغی خود را در این شبکه اجتماعی دنبال میکنند، و گزارش آن را به آیدی مربوطه ارسال میکنند. همچنین فعالیتهای تبلیغی این عزیزان در روبیکا توسط تیم برگزاری دوره بررسی و ثبت میگردد.
نهادینهسازی اهمیت تبلیغ در فضای مجازی
وی ابراز داشت: ضمن آنکه در تلاشیم در نهادهای تبلیغی، سابقه تبلیغی برای این طلاب و فضلائی که در این طرح شرکت میکنند در نظر گرفته شود، از طلاب و مبلغین برتر تقدیر به عمل خواهد آمد و بنا داریم تا به بیست گفتوگوی برتر هدایای نقدی اختصاص دهیم.
ان شاءالله برای بعد از انتخابات میخواهیم این مساله را به خوبی نهادینه کنیم که تبلیغ در فضای مجازی هم بسیار مهم است و باید برای آن مزایا و تسهیلات خوبی دیده شود.
برنامههای ادامهدار مجمع فعالان حوزوی فضای مجازی
مسئول اجرای طرح زنجیره تواصی افزود: نکته حائز اهمیت دیگر این که در مجمع، یک هیئت اندیشه ورز متشکل از نخبگان و فعالان فضای مجازی تشکیل شده است که مسیر، خط فکری و برنامههای آینده را ترسیم میکند. در واقع هدف ما تحقق و پیاده سازی منویات و مطالبات مقام معظم رهبری مدظله العالی در سطح جامعه از طریق بستر فضای مجازی است؛ اینکه توان و همت طلاب و فضلای حوزه را در این راستا ساماندهی نموده و به یک همافزایی خوبی دست یابیم.
وی گفت: طبعاً به اقتضای زمان، مناسبتها و تحولات در جهت تقویت جبهه انقلاب موضوعات مهمی چون سبک زندگی ایرانی و اسلامی، گام دوم انقلاب، مباحث فرهنگی و اجتماعی و … محور قرار می گیرد.
قدیری در خاتمه بیان داشت: سایت تبلیغ مجازی و کانال ما در روبیکا و ایتا فعال است و امیدواریم طلاب و فضلای علاقهمند به این عرصه ورود کرده و در فعالیتی جهادی و مخلصانه مشارکت نمایند.