• امروز : جمعه - ۱۹ اردیبهشت - ۱۴۰۴
  • برابر با : Friday - 9 May - 2025
کل اخبار 6475

صدای حوزه امروز

حوزه پیشرو و سرآمد مشکلات حوزه و روحانیت در نگاه استاد علی صفایی حوزه علمیه قم از تأسیس تا صدسالگی؛ فرازها، فرودها، چالش‌ها و راهکارها رمزگشایی از اهداف آیت‌الله شیخ عبدالکریم حائری در تأسیس حوزه قم امام خمینی ره پرچمدار تعالی حوزه قم در نیم قرن اخیر/ بعد مردمی و اجتماعی از مهمترین ابعاد حوزه علمیه است/ مردم پشتوانه اصلی حوزه و نهاد علم دین هستند چالش ها و فرصت های حوزه علمیه در صدسال دوم حیانش! نشست گفتمانی صدای حوزه با عنوان “حوزه آینده؛ فرصت‌ها و چالش‌ها” ضرری که افشای اسرار به شیعه وارد کرده است/ تاریخ سازی با حضور به هنگام یا نابهنگام درباره اطلاعیه بکارگیری طلبه کارمند در یک مسجد جزئیات اولین دوره جشنواره علامه طباطبایی(ره)، ویژه طلاب و روحانیون کل کشور نقش علما در دفاع از امت اسلامی بی‌همتاست/ غزه هرگز شکست نخواهد خورد +متن عربی مصاحبه اطلاعیه جذب “کارمند طلبه” برای یک مسجد یا جذب پیمانکار همه فن حریف؟!/ از توانایی مداحی و بیان احکام تا مسئولیت نظافت سرویس های بهداشتی! تصویر پسر اوس موسی الگویی خوب برای معرفی یک طلبه و روحانی از حکمرانی فقهی تا فقه حکمرانی/ حکمرانی فقهی و انعطاف در برابر تکثرها

15
رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها مطرح کرد؛

ضعف بزرگی به نام استبداد علمی در حوزه علوم انسانی

  • کد خبر : 36074
  • 27 دی 1400 - 15:39
ضعف بزرگی به نام استبداد علمی در حوزه علوم انسانی
یکی از مشکلاتی که ما در فضاهای دانشگاهی داریم این است که یک نوع استبداد علمی در برخی از مقاطع تحصیلی، حوزه‌ها و رشته‌ها وجود دارد و اجازه نقد، بازنگری و بازخوانی را نمی‌دهد.

به گزارش صدای حوزه، حجت الاسلام و المسلمین مصطفی رستمی، رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها در مراسم افتتاحیه اندیشکده‌های علوم انسانی و تحول در حکمرانی که در دانشگاه علامه طباطبایی برگزار شد، اظهار داشت: گفت: یکی از مشکلاتی که ما در فضاهای دانشگاهی داریم این است که یک نوع استبداد علمی در برخی از مقاطع تحصیلی، حوزه‌ها و رشته‌ها وجود دارد و اجازه نقد، بازنگری و بازخوانی را نمی‌دهد.

استبداد علمی؛ مخالفت با نقد و استدلال

وی خاطرنشان کرد: برخلاف تصور که انتظار از دانشگاه، انتظار محیط نقد آزادانه و ورود آزاد به فضای اندیشه‌ورزی است، آنچه که در برخی از حوزه‌ها دیده می‌شود مواجهه با هرگونه نقد است، بعضی از ایرادهایی که در بحث نگاه انتقادی در حوزه علوم انسانی وجود دارد، ریشه آن به نوعی استبداد علمی بر می‌گردد، به جز فرصت دهی، به نقد، به بازخوانی و به نوعی ارزیابی و ارائه راهکار و استدلال پذیری امکان رشد، وجود ندارد.

رستمی ادامه داد: مسأله‌ای که ما در علوم انسانی با آن مواجه هستیم موضوع تولید محتوا، تولید نظریه، فکر در حوزه علوم انسانی است، یک پیش فرض دارد و آن پیش فرض نقد پذیری است، امروز تمدن غرب به طور جدی به چالش کشیده شده، موضوعی نیست که ما بخواهیم انتخاب کنیم.

رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها افزود: اگر مدعی هستیم انقلاب اسلامی ایران گفتمان رقیب است و توان ارائه گفتمان رقیب نظام‌های دنیا را دارد که اینگونه نیز هست، در اوج نیاز و سختی کشور، در سال پایان جنگ، در سالی که ما به واسطه نداشتن امکانات و جنگ افزار مجبور به پذیرش قطعنامه ۵۹۸ شدیم، چند ماه بعد امام به رئیس جمهوری شوروی سابق نامه نوشتند، همه فکر کردند نامه امام (ره) درخواست کمک از شوروی و درخواست جنگ افزار است، در حالی که نامه صحبت از باز کردن دریچه‌ای جدید از جهان شرق بود.

وی با بیان اینکه اصرار بر تکرار اندیشه‌هایی که منتظر بطلان آنها در مراکز تولید آنها هستیم اصرار ناب جایی است، تاکید کرد: ظرفیت علمی، دانشمندان ارزشمند، دانشگاه‌های دارای ظرفیت، همه استعدادهایی و ظرفیت‌های خوبی هستند که می‌شود برای بازپروری و تولید در حوزه اندیشه استفاده کرد.

رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها گفت: زیر بنای تمدن، علم است و زیر بنای علم، علوم انسانی است. بدون علوم انسانی مبتنی بر مبانی انتظار تمدن، تولید تمدن، ارائه تمدن نوین اسلامی بیجا است.

لینک کوتاه : https://v-o-h.ir/?p=36074
  • منبع : خبرگزاری مهر

مطالب مرتبط

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.