مهارت تصمیم گیری چیست؟
فهرستی از ابزارهای کلیدی مهارت تصمیم گیری
۱. توانایی جمع آوری و انتخاب اطلاعات
پاسخ، در نگاه اول، ساده به نظر میرسد؛ تنها کافیست اطلاعات را پیدا و انتخاب کنیم. اما در دوران امروزی که منابع اطلاعاتی نامحدودی در اختیار ما قرار دارید، کار یافتن منبع درست دشوار است. شما باید تصمیمات آگاهانهای براساس کانالهای اطلاعاتی مناسب بگیرید. یافتن، طبقه بندی، انتخاب و استفاده از دادههای صحیح، مهارتهای حیاتی تصمیم گیری درست هستند.
ابزاهای تصمیم گیری خوب از این قرار است:
- تنها از منابع اطلاعاتی ثابت شده برای دریافت اطلاعات استفاده کنید.
- با متخصصان واجد شرایط مشورت کنید.
- به دنبال اطلاعات مرتبط با مسئله باشید.
۲. یافتن گزینهها و راهکارهای ممکن
۳. مهارتهای تجزیه و تحلیل
مهارتهای تحلیلی ترکیبی از مهارتهایی مانند مهارت حل مسئله، مهارت مدیریت، مهارتهای میان فردی، تعیین اهداف و … هستند. اگر میخواهید یک مدیر خوب باشید، یا اگر میخواهید تصمیمات درستی برای کسب و کار خود بگیرید، باید با تمام این ابزارها و کیفیات آشنا باشید، آنها را یاد بگیرید و استفاده کنید. همچنین تکنیکها و روشهای خوب زیادی برای بررسی مزایا و معایب گزینهها وجود دارد؛ برای مثال جدول سوات SWOT، یا تجزیه تحلیل PEST.
۴. انتخاب بهترین گزینه
۵. توانایی ارزیابی طرح
- مرحله ۱: شناسایی مشکل، فرصت یا چالش
- مرحله ۲: ایجاد مجموعهای از پاسخهای بالقوه یا راه حلهای مناسب
- مرحله ۳: ارزیابی مزایا و معایب مرتبط با اجرای هر راه حل
- مرحله ۴: انتخاب مناسبترین راه حل یا پاسخ برای حل مسئله
- مرحله ۵: اجرای تصمیم
- مرحله ۶: بررسی تأثیر تصمیم و اصلاح اقدامات مورد نیاز
انواع تصمیم گیری
۱. استفاده از شهود
۲. استفاده از منطق
۳. سوگیری شناختی
- تایید، زمانی است که تصمیم گیرنده تنها به دنبال مدارکی است که باورهایش را تایید کند. درحالیکه مدارکی که نتایج دیگر را حمایت میکنند را در نظر نمیگیرد.
- لنگر انداختن اشاره دارد به اتکای بیش از حد بر بخشی از شواهد یا تجربیات، به این منظور که تصمیم گیرنده به نتیجهی خاصی برسد.
اثر هاله ای، یک حس کلی از یک شرکت، فرد، برند یا محصول است که تاثیر مستقیمی بر احساسات و افکار فرد تصمیم گیرنده دارد. - اعتماد به نفس بیش از حد نیز زمانی است که فرد بیش از اندازه و بی دلیل بر قضاوتها و تصمیماتش اطمینان دارد و لذا میتواند به تصمیمات نادرست منجر شود.