کسانی که شما را نمی شناسند و فقط با شما یکبار برخورد کرده اند نیز می توانند از روی نحوه صحیح آداب و معاشرت شما شخصیتتان را مورد قضاوت قرار دهند بنابراین یادگیری اصول مهم آداب معاشرت بسیار با اهمیت است.
آشنایی با اصول مهم آداب معاشرت:
هنگام حضور در جمع بلند صحبت نکنید
بلند صحبت کردن شما در جمع این را می رساند که شما توانایی صحبت کردن منطقی با دیگران را ندارید و حتما می خواهید حرف خودتان را به کرسی بنشانید و این عجز شما را نشان می دهد و باعث می شود اطرافیان هنگام ارتباط با شما استرس داشته باشند.
میشه مودب باشید
اگر کسی را دوست ندارید، نیز با او درست رفتار کنید و مودب و با نزاکت بـاشید تـا بـرتـری شما به آن شخص ثابت کنید پس هیچگاه شان و منزلت خودتان را با رفتار بی ادبانه پایین نیاورید.
هیچگاه دشنام ندهید
دشنام و ناسزاگویی نشان دهنده آن است که شما نمی توانید عقاید خودتان از با استفاده از واژه ها ولغات مناسب بیان کنید و متوسل به دشنام می شوید . این کار بسیار زشت و دور از نزاکت و ادب می باشد.
خودتان را با ظاهری تمیز و آراسته متمایز کنید
برای حضور در جمع و ارتباط با دیگران ظاهری تازه وآراسته داشته باشید و لباس هایی بپوشید که مرتب نشانتان می دهد این به آن معنی نیست که لباس گران قیمت به تن کنید بلکه باید نظافت را رعایت کنید و لباستان مرتب باشد . همیشه قبل از حضور در جمع دوش بگیرید واز عطر ملایمی استفاده کنید و اگر دوست دارید می توانید از زیور آلات نیز استفاده نمایید.
لباس غیر رسمی نپوشید
شما باید بدانید در هر مراسمی چگونه لباس بپوشید. مثلا لباس عروسی ب لباس هایی که در دیگر محافل باید پوشید متفاوت است . مراسمات مختلف مانند مهمانی شام، مراسم نامزدی، تدفین، تولد و گردش هر کدام لباسی خاص و مناسب دارند . همچنین در مورد عُرف و رسوم پوشش جایی که قرار است بروید، اطلاعات کسب کنید و در صورت سردرگمی از میزبان یا دوستانی که آنها هم قرار است بیایند پرس و جو کنید.
نباید برای حضور در یک محفل رسمی از لباس جین استفاده کنید. در مراسم رسمی مردان باید از کت و شلوار سیاه یا سفید استفاده کنند و خانم ها نیز بهتر است لباس بلند همراه با کفش پاشنه دار بپوشند.
قبل از خروج از خانه، کاملا مرتب و آراسته باشید
قبل از خروج از خانه و حضور در جمع باید کارهای لازم برای آماده شدن و کاملا آراسته بودن را پیش از خروج از خانه تمام کنید مثلا موهای خود را شانه بزنید ، دکمه لباس خود را ببندید ، بند کفشتان را ببندید و…. در کل باید لباس تان را مرتب کنید و هیچ کدام از این ها را برای بیرون از خانه باقی نگذارید.
با کلاس و خوش ژست باشید
کمرتان را صاف نگه دارید و نگاه تان به جلو باشد و شانه های تان را هیچگاه پایین نیندازید. اگر سرتان را بالا بگیرید و وقتی که می نشینید، قوز نکنید.
متکی به خودتان باشید
شما باید با ادب و مبادی آداب باشید، اما نباید کارهایتان تنها برای خوشایند دیگران باشد و در مقابل آنها سر تعظیم فرود نیاورید پس در برخورد با دیگران برای خودتان حد و اندازه ای مشخص کنید تا آنها نیز از حریم شخصی تان آگاه شوند. این روش سبب می شود دیگران شما را به عنوان فردی خاص ببینند و احترام بیشتری برای شما قائل شوند.
تظاهر به دانایی نکنید
اگر در جمعی حضور دارید هستید که در مورد موضوعی صحبت پیش می آید که اطلاعی درباره اش ندارید، اظهار دانایی نکنید و نظر ندهید بلکه درباره ی آن موضوع سؤال کنید و ببینید چه کسی در این مورد اطلاع خاصی دارد. این طرز رفتار سبب می شود دیگران احترام بیشتری به شما بگذارند.
آداب معاشرت نخستین برخورد با دیگران
یکی از ملزومات آداب روابط اجتماعی سلام و احوالپرسی صحیح و مناسب است به خصوص اگر نخستین برخورد با دیگران باشد پس :
لبخند بزنید
محکم دست بدهید اما دست طرف مقابل را سریع فشرده و رها کنید. هرگز دست مخاطب را برای مدت طولانی در دست نگیرید زیرا با این کار، حریم خصوصی اشخاص را نقض می کنید. با دست روی شانه طرف مقابل نزنید . مردها در مقابل خانم ها بهتر است کمی به جلو خم شده و خیلی خفیف و کوچک حالت تعظیم به خود بگیرند.
در چشمان طرف مقابل تان نگاه کنید
در یک جمله خودتان را معرفی کنید و بگویید چرا در آن مراسم حضور دارید و با چه کسانی آشنا هستید.درباره شخصی که با او آشنا شده اید سوال بپرسیدیعنی بگویید افتخار آشنایی با چه کسی را دارم؟
قوانین ساده ولی بسیار موثر در ارتباط و معاشرت
۱٫ همیشه سر وقت یا حتی چند دقیقه زودتر در محل قرار حاضر شویدو اگر به هر دلیلی، دیر به قرار ملاقات رسیدید، عذرخواهی کنید.
۲٫هنگام برخورد با دیگران به آنها احترام بگذارید .
۳٫ دیگران را برای حسن انتخاب لباسشان تحسین کنید، این نشان می دهد که ریزبین و با دقت هستید و برای طرف مقابل بسیار خوشایند است و حس خوبی به وی منتقل خواهد کرد.
۴٫تا جایی که می توانید از عبارات مؤدبانه استفاده کنید.
۵٫با بزرگ ترها مؤدبانه رفتار کنید.
۶٫اگر عطسه تان گرفت، دستمال جلوی دهان تان بگیرید.
۷٫انگشت تان را در دهان یا بینی تان نکنید.
۸٫در میان جمع خودتان را نخارانید، موهایتان را برس نزنید، آرایش نکنید یا با لباس تان ور نروید.
۹٫ناگهانی و پر سروصدا، نخندید.
۱۰٫اگر درخواستی دارید، از واژه ی لطفا استفاده کنید.
۱۱٫تشکر کنید.
۱۲٫هنگام قطع کردن یا ورود به یک مکالمه، عذرخواهی کنید.
۱۳٫صحبت دیگران را قطع نکنید.
۱۴٫هنگامی که کسی چیزی می گوید که با آن مخالفید ، چشم های تان را گرد نکنید.
۱۵٫موبایل تان را چک نکنید.
۱۶٫حرف های منفی و انتقادات را نزد خودتان نگهدارید و مثبت اندیش باشید.
۱۷٫از میزبان تشکر کنید.
آداب معاشرت زنان و مردان
دوستتان اگر می خواهد با افراد دیگر ملاقات کند، نقش میانجی ایفا کنید و آنها را به یکدیگر معرفی کنید.مردان نباید حتی برای کمک به همسرشان کیف او را حمل کنند اما مثلا اشکالی ندارد که کت یا پلیور خانم را بدست بگیرند.
آداب و معاشرت مخصوص غذا خوردن در جمع و سر میز غذاخوری
- اگر آدم های دور میز را نمی شناسید، تا پیش از معرفی شدن به یکدیگر با آنها صحبت نکنید زیرا این کار از ادب به دور است.
- مراقب حرکات دست خود باشید.
- دست ها را روی میز نگذارید و دست های خود را روی پاهایتان قرار دهید.
- موبایل خود را روی میز نگذارید، چون نشان می دهد که به مکالمه با طرف مقابل علاقه ای ندارید.
- سر میز غذا صاف بنشینید و خم نشوید.
- هنگامی که روی صندلی دور میز غذاخوری نشستید، دستمال خود را بردارید و آن را روی لباس تان بگذارید.
- تا هنگامی که کسی شروع به خوردن نکرده ، شروع به خوردن نکنید.
- با دهان باز غذا را نجوید و هنگام جویدن غذا با کسی صحبت نکنید.
- غذا را به آرامی میل کنید.
- برای برداشتن سالاد از چنگال خودتان استفاده نکنید.
- برای برداشتن نمکدان یا وسایل دیگر از دیگران بخواهید تا این اشیا را به شما بدهند و دست تان را دراز نکنید.
- در حضور دیگران دست به دهان نبرید تا خرده های غذا را خارج کنید بلکه بعد از غذا به دست شویی بروید و دست ها و دندان های تان را بشویید، بهتر است یک خلال دندان به همراه داشته باشید.
آداب و معاشرت نحوه نشستن صحیح
هنگام نشستن روی مبل ها یا صندلی های کوتاه ، پاهای خود را روی یکدیگر نیندازید و باید هر دو پا به موازات یکدیگر قرار داشته باشند همچنین می توانید یکی از پاها را در پشت زانوی پای دیگر خم کنید و صاف و رسمی بنشینید.
آداب و معاشرت نوشیدن چای
- اگر کسی شما را به صرف یک استکان چای دعوت کرد ، این دعوت را رد نکنید زیرا بی نزاکتی است.
- هنگام هم زدن چای، نباید صدای قاشق شنیده نشود.
- قاشق چایخوری را پس از هم زدن در کنار استکان و نعلبکی روی میز بگذارید.
- استکان را با دو دست بگیرید و نعلبکی را روی میز رها کنید.
- درباره ی میزان باکلاسی تان حرف نزنید
- اجازه دهید دیگران تشخیص دهند که شما واقعا تا چه اندازه باکلاس هستید، نه اینکه خودتان درباره باکلاس بودن تان صحبت کنید زیرا این کار تصدیق کامل بی کلاسی است .
آداب و معاشرت برای استفاده از تلفن همراه
- وقتی در میان جمعی هستید، تند تند گوشی تان را چک نکنید و به ندرت این کار را انجام دهید.
- تلفن همراه تان را روی ویبره یا تک صدای کوتاه بگذارید.
- وقتی در میان جمع هستید، با تلفن تان حرف بزنید تا حرف های کسی را قطع نکنید، مگر اینکه کارتان فوری باشد.