به گزارش صدای حوزه، علی بهادریجهرمی سخنگوی دولت گفت: آنچه روز گذشته در رسانهها با عنوان گرانی بنزین منتشر شده است صحیح نیست و سوءبرداشت از نامه معاون محترم اقتصادی رئیسجمهور است.
وی افزود: قرار نیست بنزین گران شود و دولت اهل تصمیمات یکشبه نیست، حتماً اگر قرار باشد تصمیمی گرفته شود که در زندگی جاری و عمومی مردم اثر بگذارد جوانب مختلف آن سنجیده میشود.
سخنگوی دولت ادامه داد: درباره این طرح نیز مقرر شده است بهصورت آزمایشی در دو جزیره قشم و کیش، سهمیه بنزین بهجای خودروها به افراد اختصاص پیدا کند و قیمت عرضه همان نرخ عادی ۱۵۰۰ تومان برای بنزین سهمیهای و ۳۰۰۰ تومان برای بنزین آزاد است که هیچ تفاوتی با نرخ موجود نخواهد داشت.
در زمان حاضر اگر کسی خودرو نداشته باشد نمیتواند از سهمیه بنزین هم استفاده کند در حالی که سوخت سرمایه ملی و متعلق به همه مردم است اما کسی که مثلاً چهار خودرو داشته باشد، چهار برابر سهمیه استفاده میکند، طبیعتاً این روش ناعادلانه است و سهم کسی که توان خرید خودرو ندارد در سوخت دیده نمیشود.
بهادریجهرمی تصریح کرد: اما با این تغییر که بهصورت آزمایشی بنا شده است انجام شود کسی که خودرو ندارد هم میتواند سهمیه سوخت با کد ملی خود داشته باشد و آن را بهقیمت مناسب به دیگران عرضه کند.
وی در پایان تأکید کرد: لذا خبرسازیها پیرامون افزایش قیمت بنزین صحت ندارد.
صدای حوزه: نکته ای که در حاشیه این ابتکار بنزینی می توان بدان رسید عقلانیت مدیریت اجرایی در دولت سیزدهم است؛ خوب به خاطر داریم که تصمیم ناپخته و نامعقول حسن روحانی در مورد افزایش ناگهانی و سراسری قیمت بنزین، چگونه فتنه بزرگ بنزینی سال ۹۸ را رقم زد و خسارات سنگین مادی و معنوی را به بار آورد. آن اقدام را مقایسه کنید با طرح دولت سیزدهم درباره بنزین که ابتدا به صورت آزمایشی آن را در جغرافیایی محدود آزمایش می کند تا اشکالات آن برای اجرا در سطح کلان اصلاح گردد.
در رسانه ها گفته می شود، این طرح همان طرح وان جلیلی برای بنزین و دیگر حامل های انرژی است؛ البته شایان توجه است که پیش از این دولت نیز این طرح به کمیسیون انرژی مجلس ارائه شده بود و از شهریورماه سال ۱۳۹۹ در کمیسیون مذکور مطرح شده و در حال چکش کاری بوده است.
نکته قابل توجه در حاشیه این طرح، استفاده از ظرفیت های فکری مختلف در دولت سیزدهم است که اتفاق بسیار مبارکی خواهد بود و مویدی است بر ادعای رئیس جمهور در زمان تبلیغات انتخاباتی مبنی بر استفاده از ظرفیت حداکثری نخبگانی.
در مورد طرح وان
در توضیح طرح وان گفته شده است هدف از این طرح، ارائهی راهکاری برای اصلاح توزیع انرژی بر مبنای «عدالت» و «حذف یارانههای پنهان انرژی» است که اجرای آن آثار مثبتی همچون اصلاح الگوی مصرف، جلوگیری از قاچاق سوخت، استفادهی بهتر از منابع انرژی و توزیع عادلانهی درآمدهای ناشی از نفت و گاز را دارد.
در حالت کلی خانوارها حجمی از وان خواهند داشت که با آن میتوانند آب، برق، گاز، بنزین و سایر حاملهای انرژی را خریداری کنند و در صورتی که مازاد آوردند آن را در سامانهای خواهند فروخت.
این طرح بدون افزایش نقدینگی و فشار بودجه ای به دولت، می تواند آثار یارانه ی نقدی را داشته باشد و با استفاده از فناوری های ارتباطی موجود که خوشبختانه امروز همگان امکان دسترسی به آن را دارند قابلیت مناسبی برای اجرای آسان و کم هزینه دارد.
برای اجرای این طرح نیازی به ایجاد سامانه ی جدید یا حتی صدور مجدد کارت سوخت نیست. هر فرد صرفاً با یک شماره حساب بانکی که هم اکنون برای دریافت یارانه وجود دارد و یک شماره تلفن همراه می تواند سفارشات خرید و فروش وان و همچنین خرید بنزین و پرداخت قبوض گاز و برق خود را انجام دهد.
از مزایای طرح وان می توان به این موارد اشاره کرد:
- مصرفکنندگان انرژی به سمت کاهش میزان مصرف علاقمند میشوند.
- عدالت در پرداخت یارانه رعایت میشود.
- نسبت به شیوه مستقیم پرداخت یارانه نقدی و آزادسازی قیمت انرژی بر سطح قیمت کالاها و خدمات اثر کمتری خواهد داشت و فقط پول جدیدی به نام وان ایجاد میشود، و در نتیجه شیب افزایش تورم را نسبت به آزادسازی قیمت انرژی کندتر خواهد کرد.
- مرکز دادهای از انرژی برای دولت به وجود خواهد آورد که ارزش فراوانی برای برنامهریزی دارد.
مطالب مرتبط:
طرح وان چیست؟ / توزیع عادلانه یارانه انرژی، بدون نیاز به سامانه جدید