به گزارش صدای حوزه، کیومرث سرمدی واله در گفتوگویی گفت: کمبود پزشک به ویژه پزشک متخصص، دلایلی دارد که یکی از آنها عدم توزیع عادلانه در کشور است. یعنی نقاطی که از امکانات کافی برخوردار هستند، آمار پزشک متخصصشان بیشتر است و نقاطی که کم برخوردار و محروم هستند از این کمبود رنج میبرند. دلیل عمده این کمبود، مخالفت افرادی است که منافعشان با افزایش ظرفیت پزشک متخصص در کشور در تعارض است. این بدین معنا است که اگر تصمیم گیران این حوزه، خود جزء افرادی باشند که با افزایش پزشک، منافعشان به خطر افتد قطعاً بهانهی کافی برای عدم افزایش ظرفیت خواهند داشت. آنچه که آمار و ارقام نشان میدهد این است که سرانه تعداد پزشک متخصص در ایران نسبت به میزان استاندارد جهانی بسیار کم است و این مشکل نمیتواند متناسب با منافع مردم باشد.
وی در ادامه به آسیب های کمبود پزشک متخصص در کشور اشاره و عنوان کرد: خطای پزشکی درصدی در کل دنیا وجود دارد ولی طبیعی است که هرچه ما نیروی متخصص کمتری داشته باشیم، حجم کار پزشکان افزایش مییابد. در نتیجه ممکن است با خطای پزشکی غیر عمد روبه رو شویم. همچنین یکی از علتهای شلوغی برخی مطبها و گرانی نامتعادل برخی از خدمات پزشکی، نبود پزشک متخصص کافی است که باید این کمبود را جبران کنیم و به میزان استاندارد جهانی برسانیم. البته این نکته را فراموش نکنیم که تحریم و تورم هم در گرانی خدمات پزشکی بیتأثیر نیست.
سرمدی افزود: حق هموطنان ما این است که در منطقه خودشان، دسترسی راحتی به پزشک متخصص داشته باشند اگر این شرایط را برای آنان فراهم نکنیم قطعاً بیماری و عدم معالجه، به سلامتی فرد و اقتصاد خانوادهاش آسیب میرساند. این آسیب و صدمه در سلامت جامعه و پیشرفت جامعه اثرگذار است.
بومیگزینی و الزامات قانونی راه حلی برای کمبود پزشک متخصص
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه معضل مهاجرت پزشکان باید جدی گرفته شود گفت: یکی از راه حل هایی که میتوانیم در خصوص مهاجرت پزشکان انجام دهیم این است که الزامات قانونی داشته باشیم. فردی که از امکانات و شرایط آموزشی کشور استفاده میکند و تخصصی را کسب میکند، باید موظف باشد در مناطقی که مسئولین تعیین میکنند، خدمت کند. همچنین میتوانیم با بومیگزینی و افزایش امکانات شهرهای مختلف، ماندگاری افراد را در شهرشان بالا ببریم و از مهاجرت جلوگیری کنیم.
وی در پایان بیان کرد: کشور در آینده با بحران پیری روبهرو است و طبیعتاً هر چه سن بالاتر رود، مراقبتهای پزشکی باید افزایش یابد. تعداد پزشکان متخصص ما، پاسخگوی این قضیه نیست. اکنون پزشکان عمومی و متخصص ما در خاورمیانه، از مهارت کافی برخوردار هستند و نباید به سمتی حرکت کنیم که مانند گذشته از سایر کشورها، پزشک وارد شهرهایمان کنیم. قطعاً به آن مراحل نخواهیم رسید و همانگونه که افزایش ظرفیت پزشک عمومی در شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسید، انشاءالله شاهد افزایش ظرفیت پزشک متخصص هم خواهیم بود.