به گزارش خبرنگار صدای حوزه، حجت الاسلام شیخ اسماعیل رمضانی در برنامه سحرگاهی شبکه دو به نظام آموزشی حوزه که هیچ احتیاجی به قرآن ندارند! اعتراض داشته است که در ادامه کلیپ صحبت های ایشان را میتوانید مشاهده نمایید و همچنین واکنش های مثبت و منفی به این صحبت ها را نیز در ادامه میتوانید مطالعه نمایید:
۱٫اعتراض شدید استاد محمد جواد مروجی طبسی:
- باید از حوزه علمیه عذرخواهی کنی!
- چه کسی گفته طلاب از قرآن فاصله گرفته اند؛ حوزویان از ابتدای طلبگی با قرآن مأنوسند.
- چه کسی قرآن را به مردم یاد داد جز حوزویان؟ چرا بی انصافی می کنید؟
- آیا این تفاسیر عظیم را جز حوزویان نوشته اند؟
۲٫ایشان یک منبری خوب در هیات و مسجد خود است. توان گفتگوی بالایی با جوانان وگعده گرفتن با آن ها دارد. ذوق وافری دارد اما زود رسانه ای شد. کسانی که ایشان را برای سی شب برنامه زنده دعوت کرده اند دارند ایشان را خراب می کنند. رسانه ای شدن نابهنگام آن هم با سی شب آنتن زنده برای منبری های رسانه ای که سی سال است در رسانه هستند هم حساس است. این ها یک دفعه یک منبری که اتفاقا سبک ذوقی (که در جای خودش خوب است) دارد را می آورند روی آنتن زنده و…
۳٫ من هم کل برنامه رمضانی رو دیدم و هم تمام نقدها رو؛ متاسفانه اصلا نقدها منصفانه نبوده، اتفاقا نقدها از روی جهل بوده / طرف آورده آیات کفایه رو ردیف کرده که ببین رمضانی اشتباه کرده درحالی که ایشون به نقل از آقای جوادی میگه جلد اول کفایه قرآن نداره چون مباحث الفاظ هستش که حتی در حد شاهد مثالم کم اومده، در جلد دوم هم که مباحث حجج هستش هر چیزی اومده رد شده مثل خبرواحد که ادله قرآنیش از آیه نفر و کتمان و نبا همه رد شده و نهایتا با بنای عقلا پذیرفته شده!
اون به نقل از آقا میگه یه طلبه میتونه مجتهد بشه و نیازی به قرآن نداشته باشه ولی اینی که میخواد نقد کنه میگه کی گفته مجتهدهامون از قرآن دورن؟ فرق اجتهاد و مجتهد خیلی روشنه، نباید این طور به خطا بیوفتن منتقدین آقای رمضانی!
۴٫ کلیپ صحبتهای استاد شیخ اسماعیل رمضانی را که در کانال صدای حوزه گذاشته شده را دیدم. کلیپ اعتراض استاد محمد جواد مروجی طبسی را هم دیدم.
ایشان این وضعیت را نقل قول کردند از سه شخصیت متخصص، آگاه و صاحب نظر، حضرات عظام مقام معظم رهبری، جوادی آملی زید عزّه و علامه طباطبایی رحمهالله علیه.
بعنوان یک طلبه و معلم تجوید چیزی که دارم میبینم صحت گفتار این سه بزرگوار هست.
۵٫ جناب اقای مروجی به چه دلیل گفته اقای رمضانی از حوزه عذر خواهی کند؟
آنچه آقای رمضانی گفته انکار نقش حوزه در اموزش قران و مفاهیم آن نیست، من هر دو را با دقت گوش کردم، چرا «صدای حوزه »پایگاه خودش را با سخنان نسنجیده خراب می کند؟
۶٫ به عنوان یک طلبه خجالت کشیدم از نحوه انتقاد این حاج آقای مسن بزرگوار؛ این چه الفاظی است، این چه نحوه سخن گفتن است؟
چرا حضرت آقا از مهجوریت قرآن در حوزه فرمودن چیزی نگفتین، چون جایگاه رهبری دارن!
من از پایه اول تا انتها هیچ گاه احساس نکردیم قرآن و روایات رکن تحصیلی ما هستن، همه هم میدونند، چیرو دارین انکار می کنین؟!
۷٫ اینو برسونید به دست شیخ رمضانی: ایشان مدیون حوزه و مدیون علماست و مدیون است اگر در همان رسانه اینها را نگوید، مدیون است اگر زحمات علمای شیعه بر حول قرآن را نگوید!
باید بیاید و بگوید که منظورش کم کاری طلابی امثال خودش در تمسک و تفحص در قرآن است و نه بدنه ی حوزه!
۸٫ شما را بخدا کتب حوزه را ملاحضه کنید، از کتب اصولی براى نمونه سید مرتضى در کتاب »الذریعه« از حدود صد و پنجاه آیه بهره می برد!
شیخ طوسى در کتاب »العده« حدود صد و هشتاد آیه را در موضوعات اصول می آورد..
محقق حلى در معارج الاصول حدود صد و چهل آیه را مد نظر قرار میدهد.
علامه حلى در دو کتاب »مبادى الوصول« و »تهذیب الاصول« به ترتیب، حدود پنجاه و صد و سى آیه را به کار مىگیرد. / ابن شهید ثانى در »معالم الدین« حدود ۱۰۰ آیه، / فاضل تونى(۱۰۷۱ق) در »الوافیه« حدود ۷۸ آیه / شیخ انصارى در »فرائد الاصول« حدود ۱۲۰ آیه و اما آخوند خراسانى در کتاب »کفایه الاصول« حدود ۴۰ آیه را مورد استناد قرار داده اند.
۹٫استاد مروجی طبسی در استناد به قرانی بودن حوزه به تفسیر تسنیم و المیزان و اشاره می کنند غافل از اینکه عمده صحبت آقای رمضانی در قرآن محور نبودن دروس حوزه عیناً خوانشی از روی فرمایشات علامه طباطبایی، آیت الله جوادی آملی و امام خامنه ای بود! به تعبیری بنده خدا از خودش تقریباً هیچ حرفی نزد!
ایشان نگفتند که روحانی ها بلد نیستند قرآن بخوانند، گفتند دروس حوزه قرآن محور نیست! مضمون بیان شان این بود که دروس حوزه طلبه را با مبانی قرآنی تربیت نمی کند! و تصدیق می فرمایید که قاعده را می گویند و چند مثال استثناء نافی قاعده نیست! شما الان قاطبه طلاب را ببینید چقدر قرآن محور اند یا حتی چقدر با قرآن مأنوس هستند؟!
استاد مروجی طبسی شما به چه استناد حکم به حرام بودن منبر کسی می دهید؟!! عزیزی حرفهای علامه طباطبایی، آقای جوادی آملی و مقام معظم رهبری را از رو خوانده و شما منبرش را حرام می دانید؟!
از صدای حوزه متعجب هستم که اعتراض ایشان را اولاً اعتراض می پندارد و بعد بازنشر می دهد آن هم ۱۳ دقیقه یواش و آهسته! ولی صوت آقای رمضانی را با سرعت دو ایکس بارگزاری کرده است!
قرآن و حوزههای بی قرآن
۱۰٫ قرآن نباید فقط چند آیه در گوشه و کنار کتابهای درسی باشد؛ بلکه باید در تار و پود حوزه نفوذ کند و به “پوست و گوشت و استخوان” آن تبدیل شود. نباید کار به جایی برسد که بگوییم قرآن در حوزههای علمیه “به بکارت خود باقی مانده است” و جز برای استشهاد، جایگاهی در عمق پژوهشها و مطالعات علمی نداشته باشد.
۱۱٫ علامه سید محمدحسین طباطبایی (ره) که از پیشگامان تفسیر علمی و فلسفی قرآن کریم به شمار میآید، نسبت به وضعیت علوم حوزوی و جایگاه قرآن در آن انتقاد جدی داشت. ایشان در توصیف این وضعیت میفرمایند:
“اگر دربارۀ این علوم (علوم حوزوی) دقت کنی، میبینی طورى تنظیم شدهاند که گویا هیچ نیازی به قرآن ندارند؛ تا جایی که یک طلبه میتواند همه علومی مثل صرف و نحو و بیان و لغت و حدیث و رجال و درایه و فقه و اصول را فراگیرد، و متخصص و متضلع و مجتهد و ماهر در آنها شود، در حالی که حتی قرآن را نخوانده باشد، بلکه قرآن به دست نگرفته باشد”(المیزان،ج ۵، ص ۲۷۶)
این سخن نشاندهندۀ یک چالش اساسی در نظام آموزشی حوزههای علمیه است؛ یعنی جدایی نسبی علوم دینی از منبع وحیانی قرآن کریم. بهگونهای که میتوان طلبهای را تصور کرد که در عالیترین سطوح علمی حوزه تحصیل کرده، اما هیچ انس عمیق و روشمندی با قرآن کریم نداشته است. / حجت الاسلام علی حیدری
۱۲٫ تصور کن!
تصور کن یه طلبه وارد حوزه علمیه می شود تا پایه ده رو تمام میکنه و دروس خارج رو مشغوله حالا اگه تو این مسیر خود طلبه تاکید میکنم خود طلبه با دروس تخصصی و موسسات تخصصی قرآنی و یا با یه استاد قرآنی آشنا نشود و یا خوی طلبگی و زی طلبگی او به سمت قرآن نرود، حوزه برای او در این مدت چه کرده است؟؟؟ آیا دروس، قرآن محور است آیا حوزه، قرآن محور است؟
۱۳٫ چرا این حرف ها را در موعد پذیرش حوزه می زنید؟
درباره سخنان آقای اسماعیل رمضانی باید عرض کنم اولاً: ایشان در حد یک منبری که بتوانند منبر بروند خوب هستن اما نه یک متفکر دینی که ۳٠ شب اسلام شناسی به ملت تحویل بده.
ثانیاً: آیا بازخوانی تقطیع شده بخشی از سخنان رهبری و آیت الله جوادی آملی با لحن و تفسیری گستاخانه در برنامه تلویزیونی که مخاطبینش عوام الناس هستند درست است؟!
ضمن اینکه این مطالب ایشان در رسانه ملی هیچ دردی را از مردم دوا که نمیکند هیچ بلکه مردم را به حوزه بدبین میکند و اصلا یه مسئله علمی هم نیست و طرح این حرفها در زمانی که از طرفی موعد پذیرش حوزه است و از طرفی هجمه علیه حوزه بی شمار است، اشتباه نیست؟
۱۴٫ چرا در تلویزیون؟
بنظر میرسه بحث سر این نیست که حوزه با قرآن مأنوس هست یا نه (که قطعا هست و تقریبا تمام برکات قرآنی در جامعه از صدقه سر حوزه هست) یا اینکه کتب حوزه از آیات چقدر استفاده شده یا نه؟
بحث سر اینکه آقای رمضانی چرا این بحثها رو که مخصوص حوزه ست رو تو تلویزیون بیان کرده! چه فایدهای بر این بیان مترتب هست؟ آیا آقای رمضانی قصد اصلاح داشته یا تخریب ؟
اگر قصد اصلاح داشته که قطعا جای بیان اون تلویزیون نبوده، اگر هم قصد تخریب داشته( که قطعا اینجور نبوده) خود داند و خدای خود و معذرت خواهی از حوزه هم بجای خودش محفوظ هست، بنظر میرسه نکته اصلی اینه که دلیل بیان این مطلب در تلویزیون چی بوده؟
۱۵٫ این قبیل حرف ها مراجع ما را زیر سوال می برد!
چرا به طور کلی از آقای رمضانی حمایت میکنید؟ آیا زدن ساختار حوزه و بیان مانوس نبودن طلاب با قرآن در رسانه ملی جایز است؟
اگر مقام معظم رهبری هم از حوزه انتقاد میکنند در کنارش چهار تا نکات مثبت هم میگویند. در یکی از کانال های ایتا زده که بی تفاوتی طلاب نسبت به قرآن… اینستاگرام زده که آخوندا قرآن نمی خوانند بعد میان به دیگران توصیه میکنند.
زحمات طلاب مخصوصا مبلغین عزیز که در این چند دهه گذشته زحمت کشیدند چی میشه…قبلا هم ایشان روایاتی گفتند که متن آن صحیح نبوده…
این همه شاهد مثال از قرآن در مغنی و لمعه و عقاید چی بود؟ اما اینکه به طور کلی بگوییم امکان دارد طرف بیاید در حوزه مجتهد شود و بدون اینکه از قرآن استفاده کند این عجیب است و مراجع ما را زیر سوال میبرد!
خلاصه برادر عزیز اینکه قرآن در ساختار حوزه باید بیشتر باشد شکی نیست اما اینکه به طور سالبه کلیه ساختار حوزه و طلاب را بزنیم نتیجه عکس دارد!